Besparen in de Keuken!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nu tijdelijk gratis het ebook "besparen in de keuken!"

Reactie op Besparen in de Keuken

Wat leuk dat u mij dat boek heb gestuurd. Ik ben nu ongeveer op de helft van het boek. Het is erg interessant. Dit wilde ik u nog even laten weten.Verzonden vanaf Samsung-tablet

Ook het e-book Besparen in de keuken ontvangen?! Schrijf je dan hierboven even in voor de infomails en je ontvangt het e-book direct!

Basis gereedschap in de keuken

Messen

Ook als je geen keukenprins of –prinses bent, doe je er goed aan te investeren in je keuken. Met een goede set aan messen, kommen en pannen wordt koken namelijk zo veel makkelijker en daardoor ook leuker, of, voor de echte kookhaters, minder vervelend.

Messen

Goede messen zijn onmisbaar. Een klein schilmesje, een broodmes, een groentemes en een groot vleesmes vormen de basis. Om lang te kunnen genieten van je messen is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Informeer hiernaar bij je aankoop. Een aanzetstaal waarmee je messen kunt slijpen, komt onder andere goed van pas.

Snijplanken Snijplanken

Om al dat hak-, stamp- en snijwerk te kunnen verrichten, heb je een snijplank nodig. Het lekkerste snijden doe je op een plank van hout, een stevige, een van minstens 4 cm dik. Voor het snijden van rauw vis en vlees kun je het beste een plank aanschaffen van polyethyleen oftewel kunststof. Deze kun je namelijk met bleekmiddel of kokend water steriliseren. Helaas hangt ook aan een goede plank een pittig prijskaartje.

Pannen Pannen

Een pan van goede kwaliteit kan een keukenvriend voor het leven zijn. Niet alleen maken kwaliteitspannen het koken makkelijker, ze gaan, mits je ze goed behandelt, ook nog eens lang mee. Als je wilt, kun je helemaal ‘los’ gaan op het gebied van pannen en je keuken ermee volhangen. Met een goede koekenpan , braadpan, steelpan en een hoge pan om bijvoorbeeld aardappels in te koken, kom je een heel eind. Ook een vleesthermometer is handig. Een wok met antiaanbaklaag is geschikt om in te wokken, te frituren en te stomen.

Maten en gewichten Maten en gewichten

Een beetje van dit en een snufje van dat: bij koken kun je heel veel dingen prima op gevoel doen. Soms komt het wat nauwer en in die gevallen is het fijn als je kunt terugvallen op een aantal handige meetinstrumenten. Maatbekers en maatlepels voor het exact afmeten van hoeveelheden en een weegschaal die tevens mengkom is.

Lepels, spatels en tangen Lepels, spatels en tangen

Houten lepels met een gat erin zijn ideaal voor het maken van sauzen. Keer vlees nooit met een vork maar liever met een tang en vis met een mooie brede visspatel. Dat voorkomt breken. Gebruik in pannen met een antiaanbaklaag altijd metalen tangen en spatels met een kunststof laagje. Dat beschermt de pannen tegen krassen. Houten spatels met uitgesneden sleufjes zijn handig bij het roerbakken.

Schil gerei Schil gerei

Niet ieder ingrediënt laat zich even makkelijk bewerken met een mes. Gelukkig zijn er tig kleine keukengereedschappen die je uit de brand kunnen helpen. Ook hiervoor geldt: kwaliteit heeft een prijs, maar de investering is het waard. Dunschiller, aspergeschiller, balletjessteker (voor meloen) en zesteur voor citroen- en sinaasappelschilletjes.

Rasp gerei Rasp gerei

Het handigste is om een metalen rasp te kopen die gemaakt is van roestvrij staal. Die is stevig en gaat lang mee. Een rasp in de vorm van een blok heeft als voordeel dat je er zowel fijn als grof mee kunt raspen; het heeft verschillende snijoppervlakken. Nadeel is dat ‘ie lastig is om aan de binnenkant schoon te maken en zich niet makkelijk laat opbergen; past niet in de keukenlade. Bij vlakke raspen heb je die problemen niet. Je kunt er daarom ook voor kiezen om meerdere vlakke raspen te kopen, variërend van een rasp met een fijn snijoppervlak tot een met een grof.

Afgieten en zeven Afgieten en zeven

Gebruik bij voorkeur een vergiet dat op een rand staat. Dan staat hij steviger en loopt het vocht makkelijk weg. Bolzeven zijn handig voor het afgieten van kleine hoeveelheden groente en voor het zeven van bloem, cacao, poedersuiker enzovoort. Een puntzeef is ideaal voor het zeven van bouillons en sauzen. Met een bijpassende stamper kunnen de laatste sappen uit ingrediënten door de zeef worden gewreven. De roerzeef is een goed alternatief voor het pureren van groente.

Breng anderen op de hoogte:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • LinkedIn
  • RSS

Geen gerelateerde berichten.

One Response to Basis gereedschap in de keuken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>