Makkelijk te bereiden en simpelweg lekker gehaktbrood; als onderdeel van een lunch, picknick gerecht of als bijgerecht. Maak het zelf met behulp van dit recept.

Bereidingstijd: 70 minuten
Wachttijd: 0 minuten
Aantal personen: 4

Ingrediënten Gehaktbrood

  • 2 middelgrote uien, 1 fijngehakt en 1 in stukjes van 1 cm
  • Olijfolie
  • 1 volle theelepel gemalen koriander
  • 1 afgestreken theelepel gemalen komijn
  • 12 (Jacob’s) creamcrackers
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 volle theelepels dijonmosterd
  • 500 g rundergehakt van goede kwaliteit
  • 1 groot ei, liefst vrije uitloop of biologisch
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • ½ tot 1 verse, rode Spaanse peper (naar smaak), in dunne ringetjes
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 1 blik kikkererwten van 400 g, uitgelekt
  • 2 blikken tomatenstukjes van 400 g
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 12 plakken mager rookspek of pancetta, liefst scharrel of biologisch
  • 1 citroen
  • Zout
  • Peper

Materialen

  • Koekenpan
  • Kom
  • Kommetje
  • Theedoek
  • Braadpan of ovenschaal
  • Oven
  • Pan

Bereiden Gehaktbrood

Verwarm de oven op de hoogste stand voor.

Zet de gehakte ui met een snufje zout en peper in een grote koekenpan met 2 scheuten olijfolie op matig hoog vuur. Strooi de gemalen koriander en komijn erbij. Bak ze 7 minuten, terwijl je elke 30 seconden roert, tot de stukjes ui zacht en goudbruin zijn; doe ze dan in een grote kom om af te koelen.

Doe de crackers in een theedoek, stamp ze fijn en breek de grootste stukjes klein met je handen. Doe de kruimels met oregano, mosterd en gehakt bij de afgekoelde uien in de kom. Breek het ei erbij en strooi er nog een flinke snuf zout en peper op. Kneed en wrijf alles met goed gewassen handen door elkaar. Leg het vleesmengsel op een plank en kneed en rol het tot een soort grote rugbybal. Wrijf de bal in met een beetje olie.

Leg het vlees in een braadpan of ovenschaal, zet die in de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk tot 200 °C of gasovenstand 4. Bak het gehaktbrood 30 minuten.

Zet intussen de in stukjes gesneden ui, de knoflook en Spaanse peper met 2 flinke scheuten olijfolie, het paprikapoeder en een snufje zout en peper in een grote pan op matig hoog vuur. Laat de pan ongeveer 7 minuten op het vuur staan terwijl je elke 30 seconden even roert. Voeg er de worcestersaus, kikkererwten, tomaten en balsamicoazijn aan toe. Laat aan de kook komen, zet het vuur laag en laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg zo nodig nog wat extra zout en peper toe.

Pluk de rozemarijnnaaldjes van de takjes en doe ze in een kommetje. Haal het gehaktbrood uit de oven, giet het vet uit de pan bij de rozemarijn en roer. Schep de saus om het gehaktbrood heen. Leg het rookspek over het gehaktbrood en de saus. Verdeel er de rozemarijn over. Zet de pan nog 10 tot 15 minuten in de oven, tot het spek goudbruin is. Serveer er een gemengde salade bij en wat partjes citroen.

Resultaat

Gehaktbrood