Het klinkt wellicht afgezaagd, maar de gevulde kerstkalkoen maakt van elk eetmaal een feestmaal. Verras jezelf en je gasten met dit heerlijke kerstrecept.

Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 180 minuten
Aantal personen: 6

Ingrediënten Gevulde kerstkalkoen

  • 1 kalkoen (ca. 2 – 2 1/2 kg)
  • 8 sneetjes witbrood, zonder korst
  • 2 grote uien, gepeld
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 1 zakje verse Italiaanse kruidenmix (20 g)
  • 175 g boter, in blokjes

Materialen 

  • Rasp
  • Aluminiumfolie
  • Braadslede
  • Vleesmes en -vork

Bereiden Gevulde kerstkalkoen

Vullen: Laat de kalkoen minstens 30 minuten op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verkruimel het brood (in een keukenmachine) heel fijn. Rasp 1 ui en de schil van de citroen boven het kruim. Ris de blaadjes van de kruidentakjes en snijd ze fijn. Meng de kruiden met zout, peper en 75 gram boter door het kruim en kneed het geheel tot een losse bal. Leg de kalkoen in een vergiet en schenk er kokend water over (hierdoor wordt het vel extra knapperig). Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop de vulling losjes in de kalkoen en sluit de holte af met de tweede ui. Maak met de hand voorzichtig het vel bij het borstvlees los en duw enkele klontjes boter tussen vel en vlees (zo blijft het sappig). Bestrooi de kalkoen rondom met zout en peper.

Braden: Smeer wat boter over de bodem van de braadslede, leg de kalkoen op de borst erin en verdeel de rest van de boterklontjes erover. Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen (niet te strak, anders stooft de kalkoen). Zet de braadslede op een rooster in de voorverwarmde oven en braad de kalkoen in 2 tot 2s uur goudbruin en gaar. Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. het aluminiumfolie en draai de kalkoen om, zodat ook het vel op de borstkas bruin en krokant wordt. Controleer of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satépen of vleesvork te steken. Het vocht dat eruit druppelt moet helder zijn. Is het roze van kleur, laat de kalkoen dan nog een kwartier in de oven staan en test opnieuw. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op het aanrecht minstens 15 min. rusten. Doe de kalkoen dan over op een snijplank met gootje (om het vleessap op te vangen) en snijd hem aan tafel met vleesmes en -vork aan.

Tips:

Geroosterde aardappels: Kook geschilde aardappels 7 minuten voor en giet af. Leg de aardappels rond de kalkoen bij het verwijderen van het aluminiumfolie en rooster ze de laatste 30 minuten mee. Wentel ze goed door het braadvet. Schep de aardappels, zodra de kalkoen de oven uit gaat, in een ovenschaal en laat ze in de uitgeschakelde oven nog even staan tot de kalkoen wordt aangesneden. Rooster eventueel stukken knolselderij mee.

Variatietips voor de vulling: Meng door de broodkruimvulling een van de volgende ingrediënten: 75 gram verse cranberry’s, of 100 gram gebakken spekreepjes en 2 fijngehakte stengels bleekselderij, of 8 fijngehakte gewelde abrikozen en 50 gram grofgehakte pistachenoten, of 2 eetlepels rozijnen, 3 eetlepels pijnboompitten en 2 fijngehakte teentjes knoflook.

Extra sapppig: Leg enkele plakjes bacon bovenop de kalkoen en rooster ze mee in de oven. De bacon zorgt ervoor dat het borstvlees lekker sappig blijft.

Rodewijnjus: Schep 3-4 eetlepels braadvet van de kalkoen uit de braadslede in een pannetje. Verwarm het braadvet en meng er al roerend 1 eetlepel bloem door. Blijf roeren tot het mengsel mooi bruin van kleur is. Schenk er geleidelijk 250 ml rode wijn bij. Voeg 1 pot gevogeltefond (380 ml) en enkele takjes rozemarijn en tijm toe. Kook de jus op matig tot hoog vuur in, regelmatig roeren. Schenk de jus door een zeef en breng op smaak met zout en peper en honing.

Restjes kalkoen: In de koelkast blijven restjes kalkoen nog twee dagen goed.

Van koud kalkoenvlees zijn de heerlijkste hapjes te maken.

Kalkoensalade: Meng reepjes kalkoenvlees met wat veldsla en in partjes gesneden gekookte bietjes. Maak een dressing van olijfolie, walnotenolie, rodewijnazijn, zout en peper. Meng de dressing door de salade en strooi er wat walnoten over.

Kalkoentoastjes: Rooster enkele sneetjes stokbrood goudbruin. Bestrijk ze met roomkaas naturel en leg er plakjes kalkoen op. Schep op elk toastje wat blokjes mango.

Resultaat

Gevulde kerstkalkoen