Tegenwoordig eten we vaak kipfilet en kipdrumsticks terwijl een hele kip eigenlijk ontzettend lekker is. Het lijkt misschien veel werk, maar als je een hele kip lekker kruidt en stooft in een gietijzeren pan op het fornuis is dat zo gebeurd.

Bereidingstijd: 90-120 minuten

Ingrediënten gebraden kip

  • Hele kip
  • Vloeibare olie
  • Peper
  • Zout
  • Kruiden
  • Witte wijn
  • Kipsaus
  • Verse dragon
  • Eventueel allesbinder

Materialen

  • Braadpan

Bereiden gebraden kip

Bestrooi een kip rondom met peper en zout of kruiden. Verhit in een braadpan 8 á 10 kneepjes vloeibare olie. Wacht tot de grote bellen zijn weggetrokken en braad de kip op hoog vuur rondom aan (5 á 10 minuten). Braad de kip op lager vuur onder zo nu en dan bedruipen ongeveer 20 minuten.

Blus met 1,5 dl witte wijn, breng aan de kook, draai het vuur laag en braad de kip gaar met deksel schuin op de pan. Gewone braadkip ongeveer 60 minuten, een zwaardere maïskip 10 á 15 minuten langer.

Schenk ongeveer 15 minuten voor het einde van de braadtijd 1,5 dl kipsaus in de pan. Neem aan het einde van de braadtijd de kip uit de pan en kook de saus 1 minuut op hoog vuur in. Bind eventueel met een klein beetje allesbinder. Strooi 1 eetlepel verse dragon in de saus.