Smoren begint met aanbraden, waarna het gerecht verder in eigen vocht of met toevoeging van weinig water, bouillon of bijvoorbeeld wat tomaat verder gaart. Smoren gebeurt met de deksel op de pan, waardoor het vocht in de pan blijft.

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • Groente
  • Vloeibare olie
  • Eventueel kruiden en/of specerijen

Materialen

  • Pan
  • Houten lepel

Bereiden

Neem voor het smoren van groente een ruime pan. De pan mag maar voor de helft gevuld zijn.

Smelt 2 kneepjes vloeibare olie in de pan en wacht tot de grote bellen zijn weggetrokken.

Voeg de gesneden groente met aanhangend vocht aan de pan toe. Laat de groente op matig vuur onder zo nu en dan omscheppen beetgaar smoren. De tijd varieert, afhankelijk van de groente, van 5 tot 10 minuten. Voeg naar smaak kruiden en/of specerijen toe.

Laat het overtollige vocht tijdens het smoren verdampen, maar blijf met een houten lepel roeren zodat de groente niet kan aanbakken.