Wie zoet is krijgt lekkers, vooral met 5 december worden er vaak van allerlei lekkere zoete dingen op tafel getoverd. Want naast gezelligheid en cadeautjes, mogen lekkernijen tijdens pakjesavond natuurlijk niet ontbreken. En laten we eerlijk zijn, een smakelijk toetje na het avondeten is toch wel de kers op de taart. In dit artikel vind je maar liefst 3 x lekkere Sinterklaas toetjes om je te inspireren voor een goede afsluiting na het diner. Wil je liever geen toetje maar ben je meer op zoek naar wat lekkers voor bij de thee, bekijk dan eens deze lekkere recepten voor bakken voor de allerbeste lekkernijen.

Kruidnoten trifle met sinaasappel marmelade

Het eerste toetje is erg simpel, maar daarom zeker niet minder lekker! Wanneer je aan Sinterklaas denkt, dan denk je toch al gauw aan kruidnoten, maar ook aan mandarijnen en sinaasappels. Met dit heerlijke recept combineer je deze smaken perfect!

Benodigdheden (4 personen):

  • 4 eetlepels sinaasappel marmelade
  • 150 gram mascarpone
  • 200 ml verse slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 mandarijn
  • 80 gram kruidnoten (+ extra voor garneren)
  • 4 glazen

Bereiding:

Begin met het verkruimelen van de kruidnoten. Maak de kruidnoten fijn met behulp van een staafmixer. Klop vervolgens de slagroom samen met twee zakjes vanillesuiker op tot een luchtige massa. Voeg voorzichtig de mascarpone toe aan de slagroom, zorg ervoor dat het luchtig blijft. Bereid de glaasjes voor door in elk glas één eetlepel sinaasappel marmelade te scheppen. Voeg een dun laagje van het mascarpone/slagroommengsel toe, gevolgd door een laagje verkruimelde kruidnoten. Herhaal deze stappen totdat het glas gevuld is. Maak de toetjes af met een aantal mandarijnpartjes en een aantal hele kruidnoten.

Truffel kruidnoten tiramisu

Truffel kruidnoten tiramisu

Een klassieke tiramisu lust bijna iedereen wel, want wie is hier nou niet gek op? Deze truffel kruidnoten tiramisu is ook nog eens kindvriendelijk, want in plaats van espresso gebruik je chocolademelk en uiteraard laat je de alcohol ook achterwege.

Benodigdheden (6 personen):

  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml verse slagroom
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 3 tl cacao
  • 200 ml chocolademelk
  • 200 gram truffel kruidnoten
  • Kleine ovenschaal

Bereiding:

Begin met het opkloppen van de slagroom samen met de suiker en vanillesuiker. Roer de mascarpone eventjes los en spatel dit vervolgens voorzichtig door de slagroom. Doe de chocolademelk samen met de truffel kruidnoten in een kom of schaal. Laat de chocolademelk eventjes staan en na een aantal minuten kun je de truffel kruidnoten eruit scheppen en leg je de helft met de platte kant op de bodem van de ovenschaal. Schep hier vervolgens de helft van de mascarponemengsel op en maak glad met bijvoorbeeld een spatel of de bolling van een lepel. Doe nu nog een laagje met de truffel kruidnoten en maak af met de rest van de mascarponemengsel. Op de tiramisu doe je vervolgens nog een laagje gezeefde cacao met speculaaskruiden, laat de tiramisu voor minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Speculaas appelflapjes met roomijs

Hou je van warme toetjes gecombineerd met een heerlijk bolletje roomijs, dan zijn deze speculaas appelflapjes helemaal het einde! De combinatie van warm en koud is perfect voor sinterklaasavond.

Benodigdheden (4 personen):

  • 4 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 2 zurige appels (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 6 tl suiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 80 gram Speculoos
  • 1 ei
  • 1 bak vanille roomijs

Bereiding:

Warm je oven voor op 200 graden. Haal daarna het bladerdeeg uit de vriezer en laat 4 plakjes ontdooien. Schil vervolgens de appels en snij dit in kleine blokjes. Doe de appelstukjes daarna in een kom en voeg 3 theelepels suiker en 1 theelepel speculaaskruiden toe. Meng dit even goed door elkaar en je appelvulling is klaar. Smeer het bladerdeeg in met Speculoos en doe hier de appeltjes bovenop, vouw het deeg dicht en maak een driehoekje. De flapjes kun je heel gemakkelijk dichtmaken met behulp van een vork. Doe het ei in kommetje en klop dit nog even los. Daarna kun je de appelflapjes insmeren met het ei en vervolgens strooi je het overgebleven suiker met speculaaskruiden over de flapjes. Doe de speculaas appelflapjes in de oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten. Het beste maak je de appelflapjes last-minute, zodat je het heerlijk warm kunt serveren met een bolletje vanille roomijs. Eet smakelijk!