Neem jij ook altijd iets te eten als je niet kunt slapen? Denk dan twee keer na voordat je wat nuttigt; hier zijn een vijftal etenswaren die er voor kunnen zorgen dat je niet voldoende nachtrust krijgt.

Gerookt vlees

Waag je niet aan een boterham met ham, spek, worstjes of ander gerookt vlees. Deze etenswaren bevatten namelijk een hoog aminozuur tyramine gehalte, wat er voor zorgt dat je hersens een bepaalde stof vrijlaten. Deze stof, noradrenaline genaamd, zorgt ervoor dat we ons meer alert voelen en gaan gedragen.

Chocolade

Hou je van een kop chocomel vlak voor het slapen gaan? Of van een McFlurry tijdens je avond serie op de TV? Wees voorzichtig met chocolade, in al haar vormen. Veel mensen worden gevoeliger voor cafeïne als ze ouder worden, maar zelfs de kleine chocoladekoekjes in een ijsje kunnen er al voor zorgen dat je niet meer in slaap kan komen. Chocolade bevat tevens het aminozuur tyrosine, wat zorgt voor een opwekkender gevoel.

Energie drank

Red Bull en andere energie dranken bevatten veel cafeïne zowel als het aminozuur taurine, wat er voor zorgt dat we alerter gaan reageren en meer adrenaline krijgen. Recente studies hebben aangetoond dat het drinken van energie dranken vroeg in de morgen ervoor kan zorgen dat je later op de dag, vanwege de taurine en cafeïne, moeilijk tot niet kunt slapen.

Chili, pizza en ander pittig voedsel

Digestieve verstoringen zijn een bekende bron van slaap problemen, maar vele mensen falen in het maken van de connectie met het betreffende eten. Zuur en pittig voedsel kan terugvloei, maagzuur en andere symptomen veroorzaken die de slaap kunnen verstoren. Een voorbeeld is tomatensaus, wat terug te vinden is in diverse gerechten zoals bijvoorbeeld pizza.

Het nachtmutsje

Een drankje of twee zorgt ervoor dat je je meer relaxed voelt na het avondeten, maar het zal terugkomen en je later op de avond, letterlijk, achterna zitten door je wakker te houden. Alcohol droogt je uit, maar zorgt er tevens voor dat je vaak naar de wc moet, waardoor je uit je slaap blijft ontwaken. Wijn bevat tevens een hoog gehalte aan tyrosine.