Lekker eten, wie houdt daar nou niet van? Echter doet dit een hoop met je gebit. Dat voedingsmiddelen suikers en zuren bevatten die slecht kunnen zijn is geen geheim. Maar wat is nou goed voor je gebit en wat niet? En in welke mate? Het risico op gaatjes, tanderosie en andere orale gezondheidsproblemen ligt op de loer bij het regelmatig consumeren van suikerhoudende en zure voedingsmiddelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hele dag koffie of thee drinken op je kantoorbaantje. Je mondverzorging is dus van essentieel belang. Maar wat doen al deze voedingsmiddelen nou met je tanden?

Zuivelproducten

Zuivelproducten zitten vol calcium. Calcium is essentieel voor gezonde tanden en botten. In producten zoals melk komen natuurlijke suikers voor. Dit wordt ook wel lactose genoemd. Dit is de minst grote vijand van de oorzaak van tandbederf. Producten als melk, kaas of (ongezoete) yoghurt ondersteunen de mondgezondheid. Het eten van kaas, nadat je iets zoets of zuurs hebt gegeten, is goed voor je tandglazuur. Dit komt doordat je speeksel uitwisselt wat zorgt voor vermindering van het risico op tanderosie. Drink dus iedere dag een glaasje melk. Dat is een kleine moeite, maar een heel groot plezier voor je gebit!

Verschillende groenten

Dat recepten met broccoli en bloemkool gezond voor je zijn, dat wisten we al. Maar wist je dat je ook nog eens mooie, gladde en witte tanden kunt krijgen door dit te eten? Broccoli en bloemkool scrubben de bacteriën van je tanden met de uiteinden van de roosjes. Het is dus niet alleen gezond om te eten, maar ook nog eens voor mooie tanden! Dan is daar ook nog selderij. Nu hoor we je denken “hoe kan selderij goed zijn voor mijn mondverzorging?”. Selderij zorgt voor de vermindering van kans op ophopingen van tandplak en tandsteen. Vind je het vervelend om na het tandenpoetsen nog te moeten reinigen met interdentale ragers of flosdraad? Eet dan wat vaker selderij. Zo hoef je minder grondig met producten als interdentale ragers of flosdraad in de weer te gaan.

Verschillende soorten fruit

Veel groenten en fruit zijn gezond voor ons gebit doordat ze vezels en vitaminen bevatten. Maar wist je dat bepaalde groenten en fruit ook nog eens gezond zijn voor je gebit? Neem bijvoorbeeld aardbeien. Deze bevatten speciaal zuur dat je tanden een stuk witter maakt. Het gaat dan vooral om het binnenste gedeelte van de aardbei, dit zuur reinigt je tanden. Je zou dus een aardbei kunnen pureren om je tanden mee te poetsen. In appels en sinaasappelschillen zitten dezelfde zuren die een positieve werking hebben voor wittere tanden. Citroen, limoen of bessen zijn ook goed voor je tanden, tot zekere hoogte. Deze fruitsoorten bevatten veel citroenzuur. Dit zuur kan het glazuur op je tanden juist weer aantasten als je dit te veel eet. Natuurlijk moet je jezelf niet geheel onthouden van dit fruit, want ze bevatten ook essentiële voedingsstoffen voor je lichaam.

Zout

Heb je geen mondwater in de buurt? Dan is zout een goede vervanging voor je aanvullende mondverzorging. Zout dood namelijk bacteriën en werkt daardoor ontsmettend. Het gaat tandplak tegen en helpt ook nog eens bij tandvleesontsteking. Je mond met zout spoelen is dus een goed alternatief voor mondwater. 

Kokos- of zonnebloemolie

Deze tip kennen nog niet veel mensen, maar het geheim is om je mond te spoelen met kokos- of zonnebloemolie. Het beste resultaat is om dit te doen wanneer je nog niets hebt gegeten. Slim om te doen wanneer je in de ochtend net wakker wordt. De olie neemt de bacteriën op en weekt je tandplak los. Spoel je mond daarom een paar minuten