Tegenwoordig is goed apparatuur onmisbaar in de keuken. De aanschaf daarvan kan echter wel eens lastig zijn, vooral als je niet zeker weet wat je allemaal met een bepaald apparaat kunt. In dit artikel lees je alles over de meest voorkomende apparatuur, om eten mee te bereiden, voor in de keuken.

Persen

Een goede pers is handig, omdat er simpelweg geen andere makkelijke manier is om een vast geheel tot een vloeibare substantie om te zetten. Een citruspers perst citroenen en sinaasappels uit. In een sapcentrifuge kunnen ook groentes tot sap worden omgetoverd.

Tafelgrill

Een tafelgrill heeft gladde grillplaten en een contactgrill met geribbeld oppervlak, dat zorgt voor mooie grill strepen. Denk hierbij ook een gourmetten, en in de zomer kun je uiteraard lekker buiten gaan zitten en gebruik maken van de barbecue, waarin ook weer verschil is op gebied van gas, steenkool en elektriciteit; totaal afhankelijk van je wensen.

Foodprocessor en keukenmachine

Met het stalen mes van de foodprocessor kan worden gepureerd, gehakt en fijngemalen. Het plastic mes wordt gebruikt om beslag, deeg en sauzen te mengen. Verder worden verschillende soorten schaven en raspen bijgeleverd die razendsnel van groente of aardappels gelijkmatige plakjes of rasp maken. Soms is ook een citruspers bijgeleverd. Een keukenmachine kan ik principe hetzelfde als een foodprocessor, maar heeft meer accessoires en is daardoor vaak duurder.

Staafmixer en blender

Een staafmixer is handig om direct iets in de pan op het fornuis te pureren. Let er altijd op dat het onderste deel met de mesjes ónder het oppervlak blijft omdat alles anders alle kanten opspat. Beweeg de staafmixer over de bodem van de pan en maak ronddraaiende bewegingen. In een blender kunnen vruchten worden gepureerd, smoothies, milkshakes en cocktails worden gemaakt, maar bijvoorbeeld ook kleine hoeveelheden saus of soep worden gepureerd en mayonaise met hele eieren worden bereid.

Magnetron

Een magnetron werkt met elektromagnetische golven. Er kan niet alleen eten in worden opgewarmd, maar ook ‘gekookt’. Alles wordt gaar van binnenuit en niet, zoals bij traditioneel bakken, van buitenaf. Het vermogen wordt aangegeven in hoeveelheid watt, gemiddeld zo’n 700 á 800. Ontdooien gebeurt meestal op ca. 250 á 400 watt; vis, vlees en gevogelte worden op gemiddeld 3/4 vermogen bereid en groente en aardappelen op de hoogste stand. Een combimagnetron is tevens een traditionele oven.

Broodbakmachine

In de broodbakmachine kan in 2 á 3 uur een brood worden gemaakt. Alleen bij gebruik van verse gist kunnen alle ingrediënten van tevoren tegelijk in de machine worden gedaan en kan de timer worden ingesteld. Bij broodmixen moet het brood direct na toevoegen van mix en vocht worden gebakken. Varieer met smaken door kruiden, zeezout, olijven, noten of groente aan het deeg toe te voegen.

Stoomoven

In een stoomoven worden de gerechten (zonder vet of olie) bereid door hete stoom. Vitaminen en mineralen lossen niet in kookwater op en behouden hun structuur en voedingswaarde. In de oven kunnen meerdere gerechten tegelijkertijd worden bereid, op drie niveaus. Smaak en geur worden daarbij niet overgebracht. Ook gelijkmatig opwarmen is mogelijk. Er zijn hogedrukstoomovens, drukloze stoomovens en combi stoomovens waarin ook gebraden kan worden.