Wil je met een verjaardag of feestje eens een gezonde hapjes op tafel zetten? Dan kun je kiezen voor deze dipsaus met rode bieten. Erg lekker met bijvoorbeeld soepstengels. Ook lekker met een toastje. Tegenwoordig let iedereen op gezondheid en juist dan is het extra lekker om eens met iets compleet anders te komen voor je feestje. Een bijkomend voordeel is dat de dipsaus heel gemakkelijk te maken is. He maak je het?

  • Aantal personen: 4
  • Bereiding: 10 minuten

Ingrediënten dipsaus met rode bieten

  • 1 gekookte rode biet
  • 50 gram crème fraîche
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • Snufje maanzaad
  • Zout en peper naar smaak

Materialen

  • Staafmixer
  • mixkom

Bereiding

Schild en snijd de rode biet (als je hem voorgekookt hebt gekocht hoef je hem vaak niet te schillen). Doe de stukken rode biet in een mixkom en voeg de crème fraîche en balsamicoazijn toe. Pureer ze met een staafmixer. Het hoeft niet volledig gemixt te worden en er mogen best nog wat kleine stukjes biet in zitten. Zorg er wel voor dat alles goed en gelijk verdeeld is. Voeg nu het maanzaad en de peper en zout toe. Nu kun je het op tafel zetten en serveren met bijvoorbeeld soepstengels.

Variatietips

Deze dipsaus is ook erg lekker met stukjes walnoot in plaats van maanzaad. Wat ook een goede optie kan zijn, is om komijn toe te te voegen. Je kunt eventueel de crème fraîche vervangen voor kwark of voor Griekse Yoghurt. Griekse yoghurt is wat minder vet en kan daardoor een goede optie zijn. Wil je dat er ook iets van vis in zit? Dan kun je na het mixen met de staafmixer ook wat tonijn uit blik toevoegen. Het kan natuurlijk ook een leuke optie zijn om meerdere varianten op tafel te zetten, zodat mensen kunnen kiezen.

Voordelen van rode biet

Deze dipsaus is erg gezond, vanwege de rode biet die er in zit. Zo is het bijvoorbeeld erg goed om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarnaast kan rode biet helpen tegen een hoge bloeddruk en kun je het risico op hartziektes verlagen. Ook zitten er erg veel anti-oxidanten in de biet, die goed kunnen helpen voor de algemene gezondheid. Heb je vaak problemen met je bloedsuikerspiegel? Ook daar kan de rode biet goed bij helpen. Als laatste zijn er onderzoeken geweest waaruit blijkt dat je dementie kunt voorkomen als je regelmatig bieten eet. Dit komt door de nitraat die in de rode biet zit. Genoeg redenen om deze dipsaus te maken.