Een rumpsteak is een dikke, malse biefstuk van de lende van de koe. Het vlees wordt net als de biefstuk kort gebraden. Om er een complete maaltijd van te maken combineer je hem met krieltjes en een lekkere broccolirijst. Het basisrecept is te vinden bij HelloFresh, al hebben we wel wat kleine aanpassingen gemaakt.

Ingrediënten – 4 personen

  • 4 rumpsteaks
  • 900 gr kleine krieltjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 500 gr broccolirijst
  • 200 gr creme fraiche
  • 1 blokje groentebouillon
  • Olijfolie of roomboter

Bereidingswijze (bereidingstijd: ong. 45 minuten)

Gebraden rumpsteak bereidingswijze

Haal de rumpsteak uit de koelkast en laat rustig op kamertemperatuur komen. Was de krieltjes en halveer ze. Snij grote krieltjes in wat kleinere stukken. Snijd 1 ui en de knoflookteentjes fijn.

Zet een grote braadpan of wok op hoog vuur en bak de ui en knoflook met wat roomboter of olijfolie. Voeg als de uien glazig zijn geworden de krieltjes toe en draai het vuur lager. Leg een deksel op de pan en laat, onder regelmatig omscheppen, in 35-40 minuten garen.

Snijd de andere ui zo fijn mogelijk. Verhit een ruime hoeveelheid roomboter of olijfolie in een pan. Fruit het uitje tot het glazig is, voeg dan de broccolirijst toe en roerbak 6-8 minuten. Maak ondertussen 200 ml groentebouillon met heet water en het bouillonblokje. Blus hiermee de broccolirijst af. Kook rustig in tot het vocht is opgenomen in de rijst. Haal dan de pan van het vuur en laat indien nodig de rijst nog wat uitlekken in een fijne zeef.

Strooi wat zout en peper over de rumpsteaks. Verhit in een grote koekenpan een ruime hoeveelheid olijfolie op middelhoog vuur. Wacht tot de olie goed heet is en leg dan voorzichtig de rumpsteaks erin. Bak 2 minuten (rare), 3 minuten (medium) of 4 minuten (doorbakken) per kant goudbruin. Haal de rumpsteak uit de pan en laat even rusten.

Meng de broccolirijst met de creme fraiche en voeg wat peper en zout naar smaak toe. Trancheer het vlees (snijd de rumpsteaks dus dwars op de draad in dunne plakjes). Leg het vlees mooi op verwarmde borden, schep de gebakken krieltjes en de broccolirijst erbij. Serveer eventueel met wat frisse salade, bijvoorbeeld komkommersalade.