Couscous kun je op verschillend manieren klaarmaken. Het is gemakkelijk te bereiden en daarnaast erg lekker. Deze gele couscous maak je door gebruik te maken van kurkuma. Door het gerecht klaar te maken met verschillende groentes, is het gezond en smaakvol. Hoe maak je dit gerecht? Waar moet je op letten?

  • Aantal personen: 2
  • Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten Gele couscous met groentes

  • 170 gram couscous
  • 350 ml groentebouilon
  • 2 puntpaprika’s
  • 200 gram mais
  • 2 lente-uitjes
  • handvol gedroogde cranberries
  • handvol rozijnen
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Materialen

  • Wok
  • Pan met deksel

Bereid de bouillon en doe in de pan. Haal van het vuur en zet apart. Doe de kurkuma bij de bouillon en voeg de couscous toe. Doe de deksel op de pan en en laat het apart staan. Couscous moet wellen, dus deze wordt vanzelf gaar.

Snijd de puntpaprika’s en de lente-uitjes in stukken. Doe de olijfolie in de pan en warm op. Voeg de puntpaprika, mais en lenteui toe en roerbak tot alles gaar is. Dit duurt maximum 10 minuten.

Pak nu de couscous en maak deze los met een vork. Je zult zien dat de couscous een mooie gele kleur heeft gekregen en dat het vocht van de bouillon volledig verdwenen is. Doe de couscous bij de wok en roer alles goed door elkaar met de groentes. Nu kun je ook de cranberries en rozijnen toevoegen. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met een salade en/of een stukje vis of kip.
Let op: de bouillon zal in de meeste gevallen al zout bevatten. Pas dus op dat je gerecht niet te zout wordt.

Variatietips

Je kunt met de groentes van dit gerecht eindeloos variëren. Erg lekker is om het te maken met pompoen of zoete aardappel. Je moet er wel rekening mee houden dat deze twee groentes wat meer tijd nodig heeft om te garen. Ook lekker is om het klaar te maken met bijvoorbeeld courgette of aubergine. Ermee afwisselen is juist erg lekker en het biedt veel mogelijkheden om te experimenteren. Probeer vooral eens wat nieuws uit!

De rozijnen en cranberries geven het gerecht een zoete tint. Wil je dit niet, dan kun je ze ook weglaten. Het is ook mogelijk om het aan te vullen met zonnebloempitjes of pompoenpitten. Hiermee geef je het gerecht net wat meer bite en crunch. Dit kan vooral erg lekker zijn als je het vegetarisch wilt houden en geen vis of kip wilt toevoegen.