Wat bijzonder aan dit gerecht is, is dat je de groentes eerst in de oven roostert en er daarna pas soep van maakt. Dit geeft de soep een hele eigen, bijzondere smaak. En omdat er veel groentes in zitten, is het meteen een heel gezond gerecht is. Veel beter dan de soep uit blik of uit een pak. Maar hoe maak je deze tomatensoep nou eigenlijk?

  • ​Aantal personen: 4
  • Bereiding: 20 minute
  • Wachttijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 8 tomaten
  • 4 rode paprika’s
  • 4 rode uien
  • 4 tenen knoflook
  • 100 gram zure room
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 eetlepels zwarte balsamicoazijn
  • 25 blaadjes basilicum
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Materialen

  • Ovenschaal
  • Bakpapier
  • Soeppan
  • Staafmixer

Bereiding

Verwarm de oven voor op zo’n 200 graden en snijd ondertussen de groentes in grove stukken. Doe de groentes en de basilicumblaadjes in een ovenschaal en voeg daarna ook de olijfolie en de balsamicoazijn toe. Daarna voeg je peper en zout naar smaak toe. Je mag best aardig wat peper gebruiken, zodat je het tenminste proeft. Hoeveel zout je toevoegt is afhankelijk van je eigen smaak, maar houd er rekening mee dat er in de meeste groentebouillon ook al zout zit. Roer het groentemengsel goed door elkaar en zet vervolgens in de voorverwarmde oven voor 30 tot 35 minuten. Schep de groentes halverwege een paar keer goed om, zodat alles goed wordt geroosterd.

Als de groentes geroosterd zijn, die je alles uit de ovenschaal, dus ook het kookvocht, in een soepppan. Pak je staafmixer en pureer alles. Voeg de bouillon langzaam toe, terwijl je de boel pureert, zodat er een goede soep ontstaat. Kies voor de dikte van de soep die jouw persoonlijk aanspreekt. Sommige mensen houden meer van dikkere soep, en andere voor dunnere. Om deze reden voeg je de bouillon langzaam toe, alleen zo kun je een soep maken die voldoet aan jouw eisen. Zet daarna de pan op het vuur en roer nog even alles goed door elkaar. Bij het serveren doe je de soep in een soepkom of diep bord en garneer je het met een beetje zure room.

Variatietips

Als je er een echte maaltijdsoep van wilt maken, kun je nog noedels of vermicelli toevoegen en deze aan het einde een paar minuten laten koken. Je kunt ook heel gemakkelijk afwijken in je groentes. Voeg bijvoorbeeld een wortel toe, of een puntpaprika. Je kunt de soep eventueel eten met een lekker broodje of een paar soepstengels.