Bechamelsaus, beter bekend als ‘bloemkoolsaus’ wordt vaak als basis gebruikt om andere sauzen te maken. Veloutésaus is simpelweg ook wel bouillonsaus. Zin om hiermee aan de slag te gaan? Volg dan onderstaand basisrecept.

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten basissaus

  • 40 g margarine
  • 40 g bloem
  • 5 dl melk of bouillon
  • Eventueel 75 g geraspte Goudse kaas

Materialen

  • Steelpan
  • Houten lepel

Bereiden basissaus

Bechamel wordt gemaakt op basis van roux: een gaar mengsel van margarine, bloem en melk.

Smelt in een steelpan met dikke bodem op laag vuur 40g margarine.

Strooi er 40 g bloem bij en roer met een houten lepel to een glad geheel. laat dit in ca. 2 minuten gaar worden. Schenk er dan scheutje voor scheutje onder onophoudelijk roeren 5 dl melk (bechamel) of bouillon (velouté) bij.

Laat de gladde saus ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg koud vocht altijd scheutje voor scheutje toe. Heet vocht kan in één keer worden toegevoegd. Roer krachtig. In eerste instantie is de saus niet glad maar korrelig. Ze wordt al roerend en zachtjes kokend glad.

Voeg voor een klassieke kaassaus 75 g geraspte Goudse kaas door deze basissaus.