Een bavarois (Frans voor Beiers) is een luchtige pudding, een nagerecht, die in een vorm wordt gegoten, gekoeld en gestort of in de vorm geserveerd wordt. Ook maken? Lees dan onderstaand basisrecept.

Bereidingstijd: 7 uur

Ingrediënten bavarois

  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 2 dl vruchtensap, witte wijn of melk met een smaakje
  • 4 gelatineblaadjes
  • 2,5 dl slagroom
  • 2 eiwitten
  • Mespunt zout
  • Bak met ijsklontjes

Materialen

  • Kom
  • Pan
  • Spatel
  • Garde
  • Schaal

Bereiden bavarois

Klop in een porseleinen of glazen kom 4 eidooiers met 100 g suiker schuimig. Meng er aansluitend 2 dl vruchtensap, witte wijn of melk met een smaakje door. Plaats de kom op een pan boven de stoom van kokend water. De onderkant van de kom mag het water niet raken.

Laat het geheel onder voortdurend roeren binden tot de dikte van vla. Week intussen 4 gelatineblaadjes in koud water. Knijp telkens een gelatineblaadje uit en los het op in de warme vla.

Zet de kom als alle gelatine is opgelost in een bak met ijsklontjes en roer tot de vla helemaal koud is en een beetje lobbig begint te worden.

Klop 2,5 dl slagroom stevig. Meng de vla voorzichtig door de geklopte slagroom. Klop 2 eiwitten stijf met een mespunt zout. Meng eerst enkele lepels eiwit door de roomvla en spatel vervolgens de roomvla door de eiwitten.

Spoel een vorm om met koud water en vul met de bavarois. Laat minstens 6 uur in de koelkast opstijven. Dompel de vorm 1 seconde tot net onder de rand in warm water en keer de bavarois boven een schaal.