Rode wijnsaus past uitstekend bij wild of gevogelte. Vervang de rode wijn door port voor een heerlijk portsaus. De kwaliteit van de rode wijn is overigens niet heel erg bepalend voor de kwaliteit van de saus.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten ingekookte rode wijnsaus

  • 3,5 dl rode wijn
  • 2 dl runderfond
  • 50 g ijskoude margarine

Materialen

  • Steelpan
  • Garde

Bereiden ingekookte rode wijnsaus

Dit type saus, op basis van sterk inkoken, wordt ook wel reductiesaus genoemd. De basis is een sterk ingekookte bouillon (fond). Runder-, wild-, vis- of gevogelte- fond is in potten verkrijgbaar.

Breng in een steelpan 3,5 dl rode wijn met ca. 2 dl runderfond aan de kook.

Laat de saus op laag vuur in ca. 15 minuten inkoken tot iets minder dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid.

Snijd 50 g ijskoude margarine in stukjes en laat die al roerend met een garde één voor één in de saus smelten. De saus gaat nu glanzen en wordt heel zacht van smaak.