Risotto, een Italiaans rijstgerecht, druist in tegen alles wat de Nederlandse consument in het verleden van ‘toverrijst’ heeft geleerd. In plaats van droge, langwerpige rijstkorrels die stuk voor stuk van de vork af glijden, bestaat risotto uit korte, dikke, vochtige plakkorrels.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten risotto

  • 300 g risottorijst
  • 1 gesnipperde ui
  • Vloeibare olie
  • Bouillon
  • Eventueel witte wijn
  • Eventueel geraspte Parmezaanse kaas
  • Eventueel Madeira

Materialen

  • Pan

Bereiden risotto

Fruit 1 gesnipperde ui ca. 2 á 3 minuten in 2 kneepjes vloeibare olie. Voeg 300 g risottorijst toe en blijf roeren tot alle rijstkorrels met een dun laagje vloeibare olie bedekt zijn.

Voeg nu al roerend scheut voor scheut bouillon toe. Reken per 100 g rijst op ca. 3 dl bouillon. Schenk pas een volgende scheut bouillon in de pan als de vorige hoeveelheid volledig door de rijst is opgenomen.

Ga zo door tot alle bouillon is opgebruikt en blijf daarbij voortdurend roeren. De totale kooktijd bedraagt ongeveer 20 á 25 minuten. De risotto moet nog enigszins vochtig zijn.

Variatie: Vervang een deel van de bouillon door witte wijn.

Roer naar smaak geraspte Parmezaanse kaas door de risotto.

Vervang voor een bijzonder aroma 1 dl bouillon door 1 dl Madeira.