Deze taart is gemaakt van het bekende Franse zoete deeg dat zijn naam dankt aan zijn fijne en kruimelige structuur. Door het hoge suikergehalte verbrandt het snel, dus stel de tijdklok in! Lees erover in dit basisrecept.

Bereidingstijd: 90 minuten

Ingrediënten zandtaart

  • 250 g bloem
  • 75 g witte basterdsuiker
  • Flinke mespunt zout
  • 125 g koude margarine
  • 1 eidooier
  • Vloeibare olie
  • Bakkorrels of gedroogde peulvruchten

Materialen

  • Kom
  • Plastic folie
  • Deegroller
  • Deegvorm
  • Bakpapier
  • Oven

Bereiden zandtaart

Zeef 250 g bloem in een kom en meng hier 75 g witte basterdsuiker en een flinke mespunt zout door. Verdeel hierover 125 g margarine in blokjes en snijd het deeg met 2 messen tot een kruimelig geheel. Voeg 1 eidooier toe en kneed alles snel tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het minstens 30 minuten in die koelkast rusten.

Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een deeglap die iets groter is dan de vorm. Vet de vorm in met vloeibare olie en bekleed de vorm met het deeg. Prik de bodem met een vork in.

Leg een vel bakpapier op het deeg en strooi hierop speciale bakkorrels of gedroogde peulvruchten als noodvulling (= blind bakken). Bak de bodem van zandtaartdeeg in een voorverwarmde oven van 175 graden Celsius in ca. 25 minuten gaar.