In de zomer en vroege herfst zijn ze er weer: artisjokken. Het lijken prachtige bloemen, maar zijn in werkelijkheid groenten. Heerlijk met een beetje vinaigrette. Maar hoe maak je ze nou klaar? Dat is eigenlijk heel simpel!

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 artisjokken (onder andere te koop op de markt)
  • Water
  • Zout
  • Citroensap (optioneel)

Materialen

  • Keukenmes
  • Grote pan
  • Magnetronfolie (optioneel)
  • Magnetron (optioneel)
  • Glazen ovenschaal (optioneel)

Bereiden van artisjokken

Snij de stelen af
Snij de stelen van de artisjokken af. Haal daarnaast ook de puntjes van de buitenste blaadjes af. Je kunt hiervoor een keukenmesje gebruiken.

Kook water
Neem een pan, vul deze met ruim water en voeg een snufje zout toe. Zorg ervoor dat de artisjokken zo goed als onder water liggen. Voeg niet teveel zout toe; artisjokken zijn van nature al zout! Als je een beetje extra smaak toe wilt voegen, meng dan ook een klein beetje citroensap door het water.

Kook de artisjokken
Doe de artisjokken in de pan en laat ze 30 minuten koken. Zet het vuur niet te hoog, zolang het water blijft koken is het goed. Haal de pan na 30 minuten van het vuur en giet de artisjokken af. Laat de artisjokken na het koken omgekeerd uitlekken, totdat al het vocht uit de pan is.

Kook de artisjokken in de magnetron
Als je weinig tijd hebt, dan kun je stap 2 en 3 ook overslaan en je artisjokken bereiden in de magnetron. Leg de artisjokken hiervoor in een glazen schaal, dek deze af met magnetronfolie en zet de schaal 10 minuten in de magnetron. Zorg ervoor dat deze op 1000 watt ingesteld staat. Laat het geheel vervolgens nog even vijf minuten nagaren.

Serveer de artisjokken
We zeiden al dat het makkelijk was: je artisjokken zijn klaar! Je hoeft ze nu alleen nog te serveren, bijvoorbeeld als voorgerecht met vinaigrette. De artisjokken zijn lauw of warm het lekkerst. Eet smakelijk!