Hoe maak ik kruidenboter
Het kan bij een lekker gebakken biefstukje, maar is ook heerlijk in combinatie met vis, bijvoorbeeld zalm. Of gewoon op een stukje stokbrood. Kruidenboter: je kunt het kant en klaar kopen, maar waarom zou je dat doen?
Bereidingstijd: 70 minuten
Ingrediënten kruidenboter
- 125 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- Verse, fijngesneden peterselie (ongeveer 2 eetlepels)
- Verse, fijngesneden bieslook (ongeveer 1 – ½ eetlepel)
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 theelepel citroensap
- Zout
- Peper
Materialen
- Snijplank
- Mes
- Kom
- Sinaasappel/citroenpers
- Knoflookpers
- Lepel
- Schaaltje
- Koelkast
Bereiden van kruidenboter
Kies de juiste boter
Met het oog op een slanke taille is het misschien niet zo’n verstandige keuze, maar kruidenboter kun je toch het beste maken met echte boter oftewel roomboter. Dit vanwege de smaak en de structuur.
In de meeste supermarkten zijn verschillende soorten roomboter te koop. De standaardvariant – vaak ook als huismerk verkrijgbaar – bevat 82 procent vet. Verder kun je kiezen uit boerenboter en grasboter. Boerenboter maakt de melkveehouder zelf. Hij gebruikt de room van de rauwe, niet opgewarmde melk van zijn koeien en laat de room op natuurlijke wijze verzuren. Dit geeft een eigen smaak aan de boter. Grasboter wordt gemaakt van melk van koeien die in de wei hebben gegraasd. Het buiten zijn en het eten van gras zorgt ervoor dat het melkvet van de koeien anders is dan dat van koeien die binnen staan. Grasboter is daardoor beter smeerbaar, lichter verteerbaar, voller van smaak en iets geler van kleur dan andere boter.
Wil je op de pondjes letten én genieten van een zelfgemaakte kruidenboter, dan kun je eventueel halfvolle boter nemen. Halfvolle boter wordt eveneens gemaakt van melkvet, maar heeft een lager vetpercentage, namelijk 40 procent. Halfvolle boter is daarom ook iets anders dan margarine of halvarine; dat wordt (deels) vervaardigd van plantaardige oliën of vetstoffen. Het nadeel van halfvolle boter is dat je het alleen kunt gebruiken voor het besmeren van brood en dergelijke; vanwege het vochtgehalte is het niet geschikt voor bakken en braden. Wil je kruidenboter gebruiken in een warm gerecht, dan zul je dus roomboter moeten kopen.
Haal de boter uit de koelkast
Het maken van kruidenboter gaat een stuk makkelijker als de boter zacht is. Haal de boter daarom van tevoren (ongeveer een half uur) uit de koelkast en laat de boter rustig op kamertemperatuur komen.
Snij de kruiden
Tijm, dragon, dille: allemaal kruiden die je kunt gebruiken om je boter mee te mengen. Mocht je eens wat anders willen dan het gebruikelijke recept met peterselie en bieslook, dan zijn er dus genoeg mogelijkheden om te variëren.
Voor nu geldt: snijd de peterselie en de bieslook fijn en doe ze in een kom en meng.
Pers de citroen uit
Neem één citroen en pers deze. Voeg vervolgens één theelepel citroensap toe aan het kruidenmengsel en roer.
Pers de knoflook
Verwijder de schilletjes van de knoflookteentjes. Pers de teentjes met behulp van een knoflookpers uit boven de kom. Meng de knoflook door het kruidenmengsel.
Maak af met zout
Voeg naar smaak zout en eventueel peper toe aan het kruidenmengsel.
Voeg de boter toe
Is het kruidenmengsel goed van smaak? Zo ja, dan is het tijd om de boter toe te voegen. Roer de zachte boter door het kruidenmengsel. Zorg ervoor dat de kruiden en de boter helemaal met elkaar worden vermengd. Als alles een mooi geheel vormt, schep de kruidenboter van de kom over naar een mooi schaaltje.
Koel de boter
Als je haast hebt, kun je de kruidenboter na het mengen meteen gebruiken. De boter wordt echter lekkerder als je ‘m een uurtje in de koelkast zet. De verschillende ingrediënten en smaken krijgen zo de kans om zich goed te mengen en in te trekken. Haal de boter een half uur voordat je aan tafel gaat uit de koelkast en dan…smeren maar!