Voor runderbouillon heb je natuurlijk vlees nodig. Onderstaande hoeveelheden zouden goed moeten zijn voor ongeveer twee liter bouillon. In totaal heb je een pan nodig waar op z’n minst zes liter in past.

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten runderbouillon

  • Runderschenkel of
  • 500 g poulet en 1 mergpijp
  • Wortel
  • Ui
  • Prei
  • Peterselie
  • Selderij
  • Laurier
  • Tijm
  • Zout
  • Peperkorrels

Materialen

  • Schuimspaan
  • Linnen doek
  • Zeef
  • Pan

Bereiden runderbouillon

Breng 1 runderschenkel of 500 g poulet en 1 mergpijp met 2 liter koud water langzaam aan de kook. Haal met een schuimspaan het schuim van het oppervlak af.

Voeg 1 in stukken gesneden wortel, kleine uit en prei, en enkele takjes peterselie en selderij, laurier en tijm, zout en peperkorrels toe en laat de bouillon 3 á 4 uur trekken (tegen de kook aan).

Leg een natgemaakte linnen doek in een zeef en giet de bouillon hier doorheen in een schone pan.

Laat, om een extra heldere bouillon te krijgen, 1 geklopt eiwit op de gezeefde bouillon meekoken. Het eiwitschuim neemt onregelmatigheden op. Schep het gestolde eiwit met een schuimspaan van de bouillon.