Hoe moet ik gedroogde peulvruchten koken
Met gedroogde peulvruchten kun je de heerlijkste eenpansgerechten maken. Peulvruchten zijn bruine bonen, witte bonen, spliterwten, groene erwten, kapucijners en linzen. Als je uit zo’n gerecht eens een keer het vlees en de aardappelen wilt weglaten, kan dat heel goed.
Bereidingstijd: 60-180 minuten
Ingrediënten gedroogde peulvruchten
- 500 g peulvruchten
- 2 liter water
Materialen
- Pan
Bereiden gedroogde peulvruchten
Behalve spliterwten en linzen moeten alle gedroogde peulvruchten voor het koken worden geweekt. Neem altijd 4 keer zoveel water als het gewicht aan peulvruchten. Dus voor 500 g peulvruchten 2 liter water.
Week de peulvruchten enkele uren. Na weken is het gewicht, afhankelijk van de soort, 2 tot 3 maal zo groot.
Kook de peulvruchten in het weekwater gaar in 3/4 uur tot 1,5 uur, afhankelijk van de soort. Voeg geen zout toe, omdat de velletjes dan gemakkelijk kapot gaan. Giet de peulvruchten af en verwerk ze verder zoals in het recept staat aangegeven.