Groente is gezond. Daarbij komt wel dat het goed bereid moet worden, omdat anders belangrijke vitamines en mineralen verloren gaan. In onderstaand basisrecept staat uitgelegd hoe je dit kunt voorkomen.

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten groente koken

  • Stevige groentesoort of bladgroente
  • Zout
  • Margarine of vloeibare olie

Materialen

  • Pan

Bereiden

Breng voor het koken van stevige groentesoorten als kool, boontjes, peulen en dergelijke een laagje water met weinig zout aan de kook. Voeg de schoongemaakte groente toe en kook deze volgens de aangegeven tijd gaar. Kook de groente niet langer dan nodig, zodat alle vitaminen bewaard blijven.

Giet de groente af en schud deze eventueel om met een klontje margarine of een kneepje vloeibare olie of bind het kookvocht (vol vitamines en mineralen!) tot een sausje.

Kook bladgroente met aanhangend water en weinig zout gaar. De groente slinkt tijdens het koken. Schep de groente om. Giet de groente af en bewaar het vocht eventueel om een sausje mee te maken.