Bij pocheren wordt vis gegaard in veel vocht, bijvoorbeeld visbouillon, of water met witte wijn en kruiden. Er wordt geen vet gebruikt en dat is dus gezond.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten gepocheerde vis

  • Vis
  • 5 dl water
  • 1 dl witte wijn of scheut azijn
  • 2 plakjes citroen
  • 1 worteltje in plakjes
  • 4 takjes peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • Peperkorrels

Materialen

  • Pan
  • Visspatel of schuimspaan

Bereiden gepocheerde vis

Vis wordt gepocheerd in een zogenaamde court bouillon. Breng hiervoor 5 dl water met 1 dl witte wijn of een scheut azijn aan de kook. Voeg 2 plakjes citroen, 1 worteltje in plakjes, 4 takjes peterselie, 1 laurierblaadje en enkele peperkorrels toe. Breng dit aan de kook en draai de warmtebron laag.

Voeg de vis toe. De vis moet ruim onderstaan. Het vocht moet tegen de kook aanblijven en mag niet borrelen.

Neem de vis met een visspatel of schuimspaan uit het vocht.

Pocheertijden:
Kabeljauw, koolvis, zalm, zeewolf en zwaardvis: 4 á 6 minuten per 250 g.
Roodbaars- en scholfilet: 4 minuten.
Vismoten: 5 á 7 minuten.
Forel: 10 minuten.