Een andere minder vette bereidingswijze is bakkerellen waarbij het vlees met de hand wordt gemasseerd met (olijf- of wok-)olie, peper en/of kruiden (géén zout). Met dit basisrecept kom je precies te weten hoe en wat op het gebied van bakkerellen.

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Ingrediënten

  • Vloeibare olie
  • Versgemalen peper
  • 4 varkenskarbonades (haas of rib)

Materialen

  • Koekenpan met antiaanbaklaag
  • Vleestang

Bereiden

Meng 2 á 3 kneepjes vloeibare olie met versgemalen peper. Wrijf hier 4 varkenskarbonades (haas of rib) aan beide kanten mee in. Laat buiten de koelkast ongeveer 30 minuten rusten. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en draai de warmtebron dan terug naar middelhoog.

Leg het vlees voorzichtig met een vleestang in de pan en schuif het heen en weer zodat het niet aan de bodem plakt.

Keer de karbonades en houd ook deze kant in beweging. Bak het vlees zo onder regelmatig keren in ca. 6 á 8 minuten gaar.

Schouderkarbonades: 12 á 15 minuten
Varkensfiletlapjes: 4 á 6 minuten
Hamlappen: 8 á 10 minuten
Runderribeye: 5 minuten
Biefstuk: 4 minuten