Als je optimaal van de smaak van snijbonen wilt genieten, zul je in de weer moeten met het keukenmes of een snijbonenmolen. Want pas bij het fijnsnijden van de bonen komt het aroma tot zijn volle recht. Ze zijn heerlijk door een salade of in combinatie met een stukje gegrild vlees of vis.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 800 gram Snijbonen (hoeveelheid geschikt voor 4 personen)
  • Zout
  • Peper
  • Boter

Materialen

  • Snijplank
  • Aardappelschilmesje
  • Redelijk groot, scherp mes, bijvoorbeeld een koksmes
  • Vergiet
  • Snijbonenmolen
  • Grote pan
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • Fornuis
  • Kookwekker
  • Lepel

Bereiden van snijbonen

Ontdoe de snijbonen van draden
Voordat je de bonen fijnsnijdt, moet je nagaan of de bonen geen lange draden bevatten. Dit doe je door met een aardappelschilmesje de uiteinden van de bonen te verwijderen. Je trekt het puntje voorzichtig naar achteren, van de snijboon af. Zit er een draad aan de boon, dan trek je die zo tegelijkertijd mee. Herhaal dit voor het andere uiteinde van de boon.

Was de snijbonen
Leg de bonen in een vergiet en was ze onder stromend koud water schoon.

Zet een pan met water op
Kies een lekker ruime pan uit en vul de pan met water. Een bodempje is voldoende; de boontjes hoeven net onder water te staan. Voeg aan het water wat zout toe en breng alles aan de kook.

Snijd de bonen fijn
Terwijl je het water aan de kook brengt, kun je ondertussen de bonen fijnsnijden. Een handige hulpmiddel hiervoor is een snijbonenmolen. Met de ene hand doe je bonen in de molen en met de andere maal je ze fijn.

Heb je niet zo’n molentje in je keukenkast staan, vraag dan eens rond in je familie. Vroeger behoorde de snijbonenmolen haast standaard tot de uitzet van iedere vrouw. Grote kans dus dat een oma of (oud)tante er nog een in de kast heeft staan.

Ook zonder molen kun je snijbonen fijnsnijden. De meeste keukenmachines kunnen de lange , soms wat stugge, snijbonen prima aan. En ook met de hand kun je bonen fijnsnijden. Het kost alleen wat meer tijd en moeite. Leg de bonen op een grote stevige snijplank en snijd ze met een groot, scherp mes (bijvoorbeeld een koksmes) in schuine plakjes. De plakjes moeten ongeveer 1,5 tot 2 cm breed zijn.

Kook de snijbonen beetgaar
Als je klaar bent met snijden, leg je de fijne reepjes in het kokende water. Breng alles opnieuw aan de kook. Vervolgens kun je relaxen of de rest van je maaltijd klaarmaken, want het duurt circa 10 minuten voordat de snijbonen beetgaar zijn. Gebruik een kookwekker als geheugensteuntje.

Giet de snijbonen af
Controleer na 10 minuten of de boontjes gaar zijn. Dit doe je door de boontjes te proeven. Kun je in de boontjes bijten en proef je tevens de structuur, dan zijn ze beetgaar. Roer ten slotte een klontje boter door het geheel. De boontjes kun je onder andere op smaak brengen met peper en zout en nootmuskaat. Versgeraspte nootmuskaat is het lekkerst.