De ui hoort in iedere keuken thuis. Wie aan het kokkerellen slaat, doet er dan ook goed aan om zich de kunst van het ui snipperen (fijnsnijden) meester te maken. Als je de onderstaande stappen volgt, heb je het zo onder de knie.

Bereidingstijd: 2 minuten

Ingrediënten

  • Ui

Materialen

  • Redelijk groot, scherp mes, bijvoorbeeld een koksmes
  • Snijplank

Bereiden van een ui

Pel de ui
Niet alle uisoorten hebben een schil. Bosuien en zilveruitjes moeten het onder andere zonder velletje stellen. Bij goud-gele en rode uien zul je daarentegen wel eerst de schil moeten verwijderen voordat je kunt beginnen met het fijnsnijden. Het verwijderen van de schil kun je het beste doen door eerst het bovenste puntje van de ui af te snijden en vervolgens de schil van de ui af te pellen. Het onderste harde stukje van de ui kun je laten zitten.

Snij de ui doormidden
Het echte snijwerk kan nu beginnen. Zet de ui rechtop op de snijplank en snij de ui van boven naar beneden doormidden. Als je tijdens het snijden last hebt van tranende ogen, dan kun je de uien eventueel onder stromend water snijden of in een bak met water. Het water voorkomt dat de sterk ruikende olie, die tijden het snijden vrijkomt, verdampt. Of je kunt een zwembril en snorkel dragen, zoals Jamie Olivier als kind deed wanneer hij uien moest snijden.

Snij de helften in reepjes
Je hebt nu twee halve uien op je snijplank liggen. Neem een van de twee helften en leg die met de platte kant op de snijplank. Terwijl je met de ene hand de ui op zijn plaats houdt, snij je met de andere hand de ui in reepjes. Je snijdt van het ene uiteinde tot aan het andere. Snij niet helemaal door, want dan valt de ui uit elkaar.

Maak ‘inkepingen’
Laat de ui nog altijd met de platte kant op de snijplank liggen. Terwijl je wederom met de ene hand de ui op zijn plaats houdt, snij je de ui nu in de lengte doormidden. Je maakt als het ware inkepingen; vanaf de zijkant snij je de ui helemaal door. Hoe meer inkepingen je maakt, hoe fijner straks de snippers zullen zijn.

Snij de ui in plakjes
Tot slot snij je de ui in de breedte in plakjes. Hoe meer plakjes je snijdt, hoe fijner de uisnippers zullen zijn. Vervolgens kun je de andere helft van de ui op dezelfde manier fijnsnijden.