De salade heeft in de loop der jaren een serieuze plek ingenomen in onze eetcultuur. We nuttigen het groenvoer tegenwoordig niet alleen als bijgerecht, maar ook als eerste gang of als hoofdmaaltijd. Wat voor een soort salade je ook maakt, je moet altijd beginnen met het wassen.

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • Sla
  • Zout

Materialen

  • Spoelbak/gootsteen met stop
  • 2 theedoeken
  • Vergiet
  • Kom
  • Slacentrifuge (optioneel)

Bereiden sla

Vul de gootsteen met water
Ook sla die voorverpakt is en voorzien is van het etiket ‘gewassen’ kun je het beste een wasbeurt geven. Je weet immers nooit wat er na de fabriekswassing met de sla is gebeurd: wie eraan heeft gezeten of wat er alsnog over is gespoten. Voordat je overgaat tot het wassen, moet je ervoor zorgen dat je gootsteen goed schoon is. Als dat het geval is, kun de gootsteen vol laten lopen met koud water. Voeg wat zout aan het water toe. Zout doodt het ongedierte dat tussen de slabladeren kan zitten.

Verwijder de harde kern
Bij de meeste slasoorten kun je de harde kern, ook wel de kroon genoemd, met je handen verwijderen. Dit doe je door met je hand een ronddraaiende beweging te maken. Je draait het harde stuk als het ware uit de sla. De kern kun je vervolgens weggooien. Wat overblijft zijn losse slabladeren. Controleer de bladeren op grove nerven of bruine plekken. Verwijder ze door ze voorzichtig uit de bladeren te scheuren.

Dompel de bladeren onder
Laat de slabladeren in het water vallen. Hussel vervolgens met je handen de bladeren voorzichtig door elkaar. Om de slabladeren zo min mogelijk te kneuzen, kun je het beste je sieraden (ringen, horloge e.d.) voor het wassen af doen.

Laat de bladeren uitlekken
Als je de bladeren een tijdje lekker hebt ondergedompeld, kun je ze voorzichtig in een vergiet leggen. Zet het vergiet op een kom. Op die manier voorkom je dat het hele aanrecht nat wordt. Terwijl de bladeren in het vergiet uitlekken, controleer je de bodem van de gootsteen. Ligt er veel zand en andere troep in, dan moet je de sla opnieuw wassen. Je blijft net zolang wassen tot het water schoon blijft.

Droog de slabladeren
Als de bladeren goed zijn uitgelekt, is het tijd voor het echte droogwerk. Een goed hulpmiddel bij het drogen van sla is een zogenaamde slacentrifuge. Met een simpele handbeweging breng de centrifuge in beweging en draai je de sla in een paar seconden droog. Heb je geen slacentrifuge in huis? Geen nood; met behulp van een theedoek kun ook prima sla drogen. Spreid een schone theedoek op het aanrecht uit en leg een handvol sla in het midden van de doek. Pak vervolgens de punten bij elkaar en slinger de sla boven je hoofd in de rondte.

Bewaar de salade in een vochtige theedoek
Tussen het wassen en drogen van sla en het nuttigen ervan, zit vaak wat tijd. Sla blijft het langst vers, als je de slabladeren in een vochtige (wel schone) theedoek legt. Je kunt hiervoor de lade van je koelkast gebruiken. Mocht je koelkast echter tot de nok toe gevuld zijn, doe de schone sla dan in een kom en leg er een vochtige theedoek overheen.