Gebraden kip blijft een van de populairste gerechten voor thuis. Het is eenvoudig te bereiden, heeft een lage waarde aan koolhydraten en is supergezond. Met een klein beetje fantasie tover je in een handomdraai de lekkerste kipgerechten op tafel en is iedereen verbaasd over je ontluikende kooktalent. Kip met citroen uit de oven is een goed voorbeeld van een eenvoudig recept met een optimale smaakbeleving. In feite is het zo eenvoudig dat iedereen het kan maken. Sterker nog, je moet je uiterste best doen om het te laten mislukken.

Ingrediënten:

  • 2 kg kip (biologische kip is de meest ideale keus)
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1,5 kg geschilde aardappelen
  • 1 grote citroen, bij voorkeur niet gearomatiseerd
  • 1 hele bol knoflook (deze vermeng je met kruidnagel)
  • 1 handvol verse tijm
  • Olijfolie
  • 1 handvol verse rozemarijntwijgen, bladeren geplukt
  • 8 plakjes gerookte buikspek (bij voorkeur ook biologisch)

kip aardappels rozemarijn 2

Aan de slag

Stap 1

Wrijf de kip aan de binnen- en buitenkant in met een royale hoeveelheid zout en versgemalen zwarte peper. Doe dit indien mogelijk ’s ochtends, bedek de kip en laat hem in de koelkast staan ​​tot je klaar bent om hem te gaan gebruiken voor de lunch of het diner. Door dit te doen, maak je het vlees echt lekker als het wordt gegaard. Verwarm de oven voor op 190 ºC / 375 º F / gas stand 5. Breng een grote pan water met een vleugje zout aan de kook. Snijd de aardappelen in stukjes, stop ze in het water met de hele citroen en de teentjes knoflook en bak ze in 12 minuten gaar. Laat het uitlekken en laat het gedurende 1 minuut stomen (dit levert krokantere aardappelen op). Vervolgens verwijder je de citroen en knoflook. Gooi de aardappelen in de pan terwijl ze nog heet zijn, zodat de buitenkant zacht zal worden. Door het bakken in de pan ontstaat een heerlijke krokante korst.

Stap 2

Terwijl de citroen nog heet is, moet je er ongeveer 10 keer voorzichtig in prikken. Haal de kip uit de koelkast, dep deze droog met keukenpapier en wrijf hem helemaal in met olijfolie. Duw de knoflookteentjes, de hele citroen en de tijm in de holte van de kip en leg deze in de braadslede. Laat de kip in ongeveer 45 minuten halfgaar worden in de voorverwarmde oven. Serveer de kip op een bord. In de braadslede zie een laag heerlijk vet liggen, hier doe je de aardappelen in, samen met de rozemarijnblaadjes. Schud de schaal op (met beleid uiteraard), maak een gat in het midden waar de aardappelen liggen en leg de kip er weer in. Als je het spek gebruikt, leg je de plakjes spek dan op de kippenborst en braad het geheel nog eens in 45 minuten goudbruin. (Je kunt zien dat de kip gaar is als je het dijvlees gemakkelijk van het bot af trekt en de sappen eruit lopen.)

Stap 3

Voor een leuk effect kan je het spek van de kip verwijderen en deze over de aardappelen verkruimelen. Vervolgens haal je de citroen en knoflook uit de kip, knijp alle knoflookvlees uit de schil, smeer het in en smeer het helemaal over de kip, gooi de citroen en rozemarijn weg en snijd de kip aan de tafel. Eet smakelijk!