Een goede koekenpan kan niet op jouw fornuis ontbreken. Is jouw huidige koekenpan nodig aan vervanging toe? Dan is het hoog tijd om hiernaar op zoek te gaan. Bij het kopen van een koekenpan kun je rekening houden met verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan waar je de koekenpan voor denkt te gebruiken, het formaat, de warmtebron en ook niet onbelangrijk: het materiaal. Het materiaal speelt een grote rol in de kwaliteit van jouw koekenpan. Uit welke materialen je kunt kiezen als je een koekenpan wilt kopen? Wij helpen je hierbij op weg en zetten het voor je op een rij in dit artikel.

Aluminium

Een materiaal waar steeds vaker voor wordt gekozen bij het kopen van een koekenpan, is aluminium. Waarom dit zo is? Omdat dit materiaal meerdere voordelen biedt. Ten eerste zijn aluminium koekenpannen tegenwoordig vrijwel altijd voorzien van een keramische laag of antiaanbaklaag. Hiermee zorg je ervoor dat de ingrediënten niet aan je pan blijven kleven, wat uiteraard een groot voordeel is. Bovendien zijn koekenpannen van aluminium geschikt voor alle soorten warmtebronnen: of je nu kookt op gas, elektriciteit, halogeen of inductie. Een koekenpan kopen van aluminium kan dus zeker een goede optie zijn.

Staal

Welk materiaal koekenpannen ook veel voorkomt, is staal. En dat is uiteraard ook niet zomaar zo. Stalen koekenpannen zijn goed bestand tegen hoge temperaturen, waardoor je met deze pan flink kunt gaan bakken. Zo zijn deze pannen bijvoorbeeld geschikt voor het dichtschroeien van vlees. Een ander voordeel aan een stalen koekenpan is dat deze pannen enorm stevig en slijtvast zijn. Met een goede koekenpan van dit materiaal kun je dan waarschijnlijk ook wel een flinke tijd vooruit.

RVS

RVS

Dit materiaal is ook enorm populair als we het hebben over de koekenpan: RVS. Met RVS wordt roestvrijstaal bedoeld. Wat dit materiaal zo populair maakt? Het is makkelijk in gebruik, zowat onverwoestbaar en zeer gemakkelijk in onderhoud. Veel koekenpannen zijn gemaakt van dit materiaal en hebben vaak ook een antiaanbaklaag.

Keramisch

Waar je ook voor kunt kiezen, is een keramische koekenpan. Deze koekenpan is te gebruiken voor alle soort warmtebronnen, wat een groot voordeel is. Ook zijn deze pannen goed bestand tegen enorme hitte en is de pan zeer gemakkelijk schoon te maken. Tenslotte zorgt een keramische koekenpan ervoor dat je eten niet aanbakt.

Gietijzer

Je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een koekenpan van gietijzer. Een voordeel van een pan van dit materiaal is dat de pan lang op temperatuur blijft. Ook zal deze pan lang meegaan, wat een groot voordeel is. Je hoeft deze koekenpan dus niet snel weer te vervangen.

Bovenstaande materialen kun je goed in gedachten houden als je een nieuwe koekenpan nodig hebt. Vergelijk de materialen eens met elkaar en weeg de voor- en nadelen hiervan tegen elkaar af. Kijk ook goed of de koekenpan die je voor ogen hebt geschikt is voor de warmtebron die je gebruikt bij het koken. Als je overtuigd bent van je keuze, kun jij straks vast de lekkerste recepten klaarmaken met je nieuwe koekenpan!