Wie nieuwe smaken in zijn keuken testen wilt, hoeft geen omslachtige nieuwe recepten te bedenken. Je kunt gemakkelijk verschillende kruiden uitproberen. Zo kom je te weten wat je lekker vindt en leer je nieuwe smaaksensaties samen te stellen. Voor de meeste kruiden heb je niet eens een tuin nodig. Je kunt ze gemakkelijk in kleine potjes op het balkon of op de vensterbank kweken.

De meeste kruiden (of hun smaak) ken je waarschijnlijk al. Wanneer je deze zelf niet gebruikt, herken je ze wel van het uiteten. In deze lijst laten we je zien hoe en waarvan je bepaalde kruiden kunt herkennen.

Oregano

Bijna geen enkele Italiaan serveert pizza zonder deze kruiden. Of het nu in gedroogde of verse vorm is, oregano geeft een tomatensaus een aangename maar pittige smaak. Het wordt ook vaak gebruikt op gegrild vlees.

 Basilicum

Weinig kruiden zijn zo gemakkelijk zelf te kweken als basilicum. Ze gedijt vooral goed op warme plaatsen, daarom is het een uitstekende kamerplant om in een pot te kweken. Voeg wat knoflook en olie toe en tadaa: je zelfgemaakte pesto! Het typische Italiaanse kruid komt ook voor in tomatenmozzarella salades. Dit is nog een reden waarom er nauwelijks iets zo veel aan de Italiaanse keuken doet denken als basilicum. Het wordt zowel met hele bladeren als fijngehakt gebruikt.

Tijm

Net zoals oregano en basilicum, is tijm een kruid wat nauw verbonden is met de Italiaanse keuken. Alles aan deze plant wordt gebruikt voor het kruiden: bloemen, bladeren en het kruid. Tijm wordt bijzonder aromatisch wanneer het samen met het voedsel op hoge temperaturen wordt gekookt. Het is daarom uitstekend geschikt bij vleesgerechten en aardappelen. Antipasti kan ook verfijnd worden met een beetje tijm.

Peterselie

Dit klassieke kruid brengt ons naar de Duitse keuken. Het is vooral populair wanneer het kort voor het opdienen vers op soepen, sauzen of vlees wordt gestrooid. Peterselieaardappelen zijn ook een populair gerecht. Peterselie is ook zeer gezond omdat het rijk is aan mineralen en vitaminen. Vaak wordt ook een beetje peterselie gebruikt als decoratie, omdat het lang houdbaar is.

Peterselie

Dille

De dille moet bevroren zijn als je hem langer wilt bewaren. Als het kruid eenmaal gedroogd is, verliest het zeer snel zijn aroma. Dille is bijzonder goed op vis, komkommers en sperziebonen.

Rozemarijn

Rozemarijn, afkomstig uit de Italiaanse keuken, is nu een integraal onderdeel van de Europese eetcultuur. De bittere smaak is een uitstekende aanvulling op aardappelen en een grote verscheidenheid aan groente- en vleesgerechten. Men moet echter niet te veel gebruiken, want rozemarijn smaakt en ruikt zeer intens.

Er zijn talloze andere kruiden die gecombineerd kunnen worden met verschillende gerechten. Dit ebook over kruiden legt alles uit wat je moet weten over de verschillende kruiden in de keuken. Zodat er niets mis kan gaan bij het verfijnen met de natuurlijke aroma’s.