Uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt dat maar liefst 67% van de Nederlanders graag geld wil besparen door voedselverspilling te verminderen. Twee derde (64%) geeft aan meer tips te willen om producten optimaal te kunnen gebruiken in de keuken. Voor deze tips ben je hier helemaal aan het juiste adres. In het kader van de Nationale Verspillingsvrije Week (7-13 september) geeft HelloFresh je graag tips hoe jij lekker kunt koken met restjes. Samen tegen voedselverspilling!
Deze producten verspillen we het meest
Uit onderzoek** van het Voedingscentrum blijkt dat brood en deegwaren producten zijn die door de Nederlandse consument het meest worden verspild. Hoeveel we jaarlijks in de prullenbak gooien? Schrik niet: dat zijn maar liefst 104 miljoen broden per jaar. Na brood komt zuivel (88 miljoen), groenten (62 miljoen), fruit (52 miljoen), aardappels (52 miljoen) en vlees (42 miljoen). Maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat de voedselverspilling minder wordt? Door de keuken in te duiken en creatief aan de slag te gaan met de restjes. Waar je hierbij aan kunt denken? Onderstaande tips kunnen jou op weg helpen!
- Bruschetta van oud brood
Wrijf een knoflookteen en een halve tomaat over plakjes oud brood. Bak een aantal snoeptomaatjes in een pan op laag vuur. Meng een beetje Ricotta met verse basilicum en smeer dit op het brood. Schep daar de tomaatjes bovenop en besprenkel het met wat olijfolie, peper en zout. Bak de bruschetta daarna vijf minuten in de oven. Heel simpel én ontzettend lekker!
2. Croque monsieur van ‘oude’ kaas
Zolang kaas geen schimmel vertoont, kun je deze nog prima opeten. Heb je nog wat kaas over van een kaasplankje? Deze restjes kun je nog goed gebruiken. Rasp deze kaas dan op een broodje en toast hem in een tosti-ijzer of onder de grill. Zo maak je jouw eigen versie van de croque monsieur.
3. Muffins met overrijpe banaan
Als bananen al een paar dagen in de fruitmand liggen, kunnen er bruine vlekken ontstaan. Echter betekent dat niet dat je de bananen gelijk weg moet gooien, want deze kun je vaak nog prima gebruiken. Waar je banaan in zou kunnen verwerken? Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van bananen aan koekjes, muffins of het maken van heerlijk bananenbrood.
4. Aardappelkoekjes
Heb je een overschot aan gekookte aardappelen? Weggooien is zonde, dus hier kun je nog prima mee aan de slag gaan. Prak ze fijn, snipper een uitje en meng het geheel met ei. Vorm er vervolgens balletjes van ter grootte van een rösti en haal ze door een klein beetje paneermeel. Doe de balletjes in de pan en druk ze daarna plat. Binnen 5 minuten staan er heerlijke aardappelkoekjes op tafel.
5. Kippenbouillon van restje kip
Heb je gegaarde kip over? Gooi het niet weg, want ook hier kun je nog wat lekkers van maken. Kook het in water met je (restjes) rozemarijn of tijm. Laat dit minimaal 4 uur in trekken en klaar is kees: jij kunt genieten van huisgemaakte kippenbouillon.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er dus nog genoeg lekkere dingen te maken van restjes eten. Het is dan ook echt een aanrader om dit wat vaker te doen. Zo verminder je voedselverspilling én kun je tegelijkertijd geld besparen: een win-winsituatie!
Over het onderzoek *
Representatief onderzoek uitgevoerd door Censuswide voor HelloFresh onder 1.008 respondenten die in maart 2021 in Nederland woonden.
Over het onderzoek**
Onderzoek uitgevoerd door het Voedingscentrum naar voedselverspilling onder Nederlandse huishoudens in 2019.
Over HelloFresh
HelloFresh SE is de grootste leverancier van maaltijdboxen in de wereld, met activiteiten in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Australië, Oostenrijk, Zwitserland, Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden, Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. HelloFresh staat voor < 0.2% voedselverspilling in de keten. Onderzoek wijst uit dat een consument die beschikt over een maaltijdbox maar liefst 21% minder voedsel verspilt. In het tweede kwartaal van 2021 leverde HelloFresh 254 miljoen maaltijden aan 7,7 miljoen actieve klanten. HelloFresh werd in november 2011 opgericht in Berlijn en staat sinds november 2017 genoteerd aan de beurs van Frankfurt.