Melkschuim voor cappuccino verzacht de smaak van koffie en maakt deze lekker romig. De beste schuim wordt gemaakt van vette melk rijk aan eiwit, een goede temperatuur en juiste behandeling zijn de basis voor lobberige melkschuim met kleine luchtbelletjes.

Melk

De beste melk die je kunt gebruiken is lang houdbare volle melk. Deze melk bevat een juist vet en eiwit gehalte voor een perfecte smaak en mooie schuim. Langhoudbare melk veroorzaakt minder aanslag en gaat langer mee.

Melkopschuimers

Er zijn diverse hulpmiddelen voor het bewerken van de melk voor het krijgen van de schuimkraag te weten: stoompijpje, melkkloppers, elektrische hand melkopschuimers en volautomatische melkopschuimer.

Stoompijpje

Op de betere espresso apparaten is een stoompijpje geïnstalleerd. Middels dit stoompijpje kan men als volgt stoom maken:

  1. Doe koude melk in een melkkannetje (melkkan moet geschikt zijn voor het maken melkschuim)
  2. Door het stoompijpje in het melkkannetje te plaatsen wordt de melk eerst opgewarmd,
  3. Als de melk warm wordt (ongeveer 40 graden) trek je langzaam stoompijpje uit de melk naar het schuim en blijf de schuim bewegen
  4. De schuimbellen verkleinen er ontstaat mooie lobberige melkschuim

Dit is de beste manier voor het verkrijgen van melkschuim, omdat men zelf aanvoelt wanneer de melkschuim perfect is.

Melkkloppers

De melkklopper bevat een beker met een platte zeef die je zelf op en neer beweegt, Nu wordt de melk geklopt en er ontstaat een melkschuim. De melk moet je zelf eerst opwarmen, dit kan het makkelijkst in de magnetron. Voordeel is dat je de temperatuur van de melk zelf kunt bepalen, het apparaat is niet storings gevoelig en makkelijk schoon te maken.

Eletrische handmelkopschuimer

De Elektrische melkopschuimer, is goedkoop en werkt goed, maar is in de meeste gevallen snel stuk. Aan het eind zit een rond spiraal die gaat ronddraaien zo word de melk opgeklopt. Wel moet je zelf de melk eerst opwarmen. Deze werkt op batterijen en deze zijn snel leeg. Om de melk van een mooie schuimlaag te voorzien dienen de batterijen genoeg kracht te hebben, Je dient er op te letten het staafje niet buigt als het staafje niet meer geheel recht is dan draait de spiraal niet optimaal in de melk en dit gaat ten koste van de schuim.

Volautomatische melkopschuimers

Elektrische melkopschuimer met schenkbeker is de beste onder de melkkloppers. Je vult de beker met melk en na een paar minuten is je melk warm en geklopt. Zo hebben sommige zelfs de functie om warme chocolademelk op te warmen.

Waar je goed op moet letten is dat antikleeflaag van de melkopschuimer niet beschadigd. Als de melkschuimer gaat aankoeken dan wordt het programma vaak niet goed uitgevoerd en de melk komt dan niet goed op temperatuur of de schuim voldoet niet aan de juiste kwaliteit.

Met dank aan Coen van www.prijsvergelijken.nl