Pompoensoep
Heerlijk feestelijk tijdens Halloween, maar ook op andere momenten erg lekker: pompoensoep. Deze oer-Hollandse soep is leuk om te maken en – zeker als je kiest voor deze romige variant – lekker voor het hele gezin!
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 0 minuten
Aantal personen: 4-8
Ingrediënten Pompoensoep
- Een pompoen
- Kruidenbouillon
- Uitje
- Eetlepel kerriepoeder
- Geraspte kaas (het liefst oude kaas)
- 125 ml slagroom
- Prei
- Peper en zout
Materialen
- Lepel
- Pan
- Staafmixer
Bereiden Pompoensoep
Hol de pompoen uit
Haal al het zachte vruchtvlees uit de pompoen. Dit kun je doen door de pompoen in stukken te snijden, maar het is natuurlijk leuker om de pompoen uit te hollen, zodat je de buitenkant straks eventueel nog kunt gebruiken om de soep in te serveren. De pompoen uithollen kun je gewoon met een lepel doen. Let er goed op dat je géén pitjes in het vruchtvlees laat zitten; die wil je niet in je soep!
Voeg kruidenbouillon toe
Fruit een uitje in een pan en doe hier de stukken pompoen bij. Laat vervolgens één blokje kruidenbouillon oplossen in een halve liter water en voeg dit bij de stukjes pompoen. Laat het geheel ongeveer 25 minuten sudderen, zodat het lekker zacht wordt.
Pureer je mengsel
Als je mengsel van kruidenbouillon en stukjes pompoen ongeveer 25 minuten op laag vuur heeft gestaan, pureer je het geheel goed met behulp van de staafmixer. Zorg ervoor dat alle klonten eruit zijn, zodat je soep straks mooi glad is.
Breng de soep op smaak
Als je soep mooi glad is, roer je voorzichtig de kerrie, de slagroom en de kaas door de soep. Voor wat betreft de kaas kun je als richtlijn ongeveer 25 gram per kom soep nemen. Voeg vervolgens naar smaak nog wat peper en zout toe. Tot slot snijd je de prei in dunne ringetjes en roer je ongeveer een handjevol prei door de soep heen. Eventueel kun je overgebleven ringetjes nog over de soep in de kommen strooien.
Serveer je soep feestelijk
Je soep is bijna af; je hoeft deze alleen nog feestelijk te serveren. Dat doe je natuurlijk door gebruik te maken van de pompoenschil. Kijk of deze stevig genoeg is om je pan soep te dragen, bedek de bodem met een stukje plastic en zet je pan soep erin. Eet smakelijk!