Het was na Sint-Maartenoptochten gebruikelijk om een groot vuur te maken. Dit vuur wordt Sint-Maartensvuur of Sint-Maartenshoop genoemd. De kinderen kregen dan een handvol Sint-Maarten wafels. Hoe je die maakt lees je in dit recept!

Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 75 minuten
Aantal personen: 4-8

Ingrediënten Sint-Maarten wafels

  • 25 gram verse gist (= 8 à 9 gram droge/instant gist)
  • 7.1/2 dl lauwe melk
  • 8 eieren
  • 500 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 gram boter
  • 1/2 dl brandewijn
  • Kaneel
  • Suiker

Materialen

  • Wafelijzer

Bereiden Sint-Maarten wafels

Let op!
Droge gist hoeft niet eerst te worden opgelost, maar kan zo aan het deeg toegevoegd worden; het lost op tijdens het kneden.

Meng de gist aan met vier eetlepels van de lauwe melk. Splits de eieren. Vermeng de bloem met het zout en de vanillesuiker en maak een kuiltje in de bloem. Smelt de boter en schenk dit samen met de aangemengde gist, de eierdooiers en de rest van de melk in het kuiltje en roer de massa goed dooreen. Laat het beslag gedurende 1 uur rijzen. Klop de eiwitten stijf en meng deze voorzichtig door het beslag. Verwarm het wafelbakijzer ca. 15 minuten. Vet, alleen voor de eerste wafel, het ijzer in met wat gesmolten boter. Schep een beetje beslag in het ijzer en bak de wafel in 3 minuten gaar. Bestrooi de wafels na het bakken met kaneel en suiker en serveer ze warm.