Verschil tussen pepernoten en kruidnoten
De meeste mensen weten niet wat het verschil is tussen kruidnoten en pepernoten en in de meeste gevallen wordt de pepernoot dus ook een kruidnoot genoemd. Toch is er wel degelijk een verschil. Niet alleen in smaak, maar zeker ook in vorm.
De pepernoot is namelijk een vierkante hap en de kruidnoot is een rond hard kruidnootje. Het is eenvoudig om het in de winkel te kopen maar zeker ook leuk om bijvoorbeeld samen met de kinderen te maken. Een leuke bezigheid om samen met de kinderen te doen op een woensdagmiddag.
Calorieën pepernoten en kruidnoten
Dat er heel wat gegeten wordt in de aanloop naar Sinterklaas en op de dag zelf is een gegeven. De kilootjes vliegen er aan in de decembermaand. Wat de calorieën betreft zijn de hoeveelheden voor pepernoten en kruidnoten ongeveer hetzelfde. Het enige verschil is dat pepernoten minder verzadigd vet bevatten.
Pepernoten recept
- 125 gram bakmeel (zelfrijzend)
- 125 gram bloem
- 80 gram bastaardsuiker (bruine)
- 2 eetlepels water
- Beetje zout
- 1 eierdooier
- Theelepel speculaaskruiden
- Halve theelepel kaneel
- Beetje gemalen anijszaad
Bereidingswijze
Allereerst de oven voorverwarmen op 160 graden Celsius. Vervolgens alle ingrediënten door elkaar heen kneden totdat het een geheel wordt. De bakplaat voorzien van bakpapier of invetten met olie. Vervolgens neem je de helft van het deegwaar en ga je kleine balletjes maken. Deze balletjes moeten ongeveer net zo groot worden als een knikker. Nadat je hiermee klaar bent leg je al deze balletjes op de bakplaat. Als alles op de bakplaat ligt druk je voorzichtig met je duim elk balletje een beetje plat, zodat het een soort ingedeukte dobbelstenen worden. In ongeveer 15 á 20 minuten zijn de pepernoten gaar en zijn ze goudbruin. Vervolgens moet je de pepernoten nog een tijdje laten afkoelen zodat ze nog ietsje harder kunnen worden. Vervolgens herhaalt het hele ritueel zich en kun je de andere helft van het deegwaar gaan bereiden.
Kruidnoten recept
- 200 gram bloem
- Halve theelepel bakpoeder
- Beetje zout
- 150 gram stroop
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat (gemalen)
- 1 theelepel korianderzaad (gemalen)
Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 160 graden Celsius. Bakpoeder en bloem in een kom strooien. Vervolgens in het midden in het deeg in een kuiltje de overige ingrediënten in doen. Daarna alles goed roeren, totdat er een stevig deeg ontstaat. Bakplaat insmeren met boter. Van het deeg knikkers maken en die vervolgens op het bakblik drukken, zodat de kruidnoten een rechte onderkant krijgen. In ongeveer 15 minuten (tot 20 minuten) zijn de kruidnoten bruin en gaar