Je hebt er waarschijnlijk al wel eens over gehoord en het misschien heb je het zelfs ook al wel eens geproefd. Vegan wijn is steeds populairder aan het worden. Logisch ook natuurlijk. We letten met z’n allen steeds meer op onze levensstijl. Vegan wijn is een verantwoorde keuze. Heb jij het al eens op? We vertellen je er meer over.

Het verschil met “gewone” wijn

In het productieproces verschilt de vegan wijn niet van een niet vegan variant. Het is allebei druivensap. In de ingrediënten zit wel een verschil. Wijn wordt altijd geklaard, om te voorkomen dat je stukken druif in je wijntje terugvindt. Klaringsmiddelen komen doorgaans uit dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan gelatine of lactose. Bij vegan wijn is dit niet het geval. Daar wordt houtskool of klei gebruikt om de wijn te klaren. Daarom kan vegan wijn een gezondere keuze zijn.

Intoleranties

Voor mensen met een lactose intolerantie kan wijn drinken een probleem zijn. Vegan wijn is daar dus een hele goede oplossing voor. Hetzelfde geldt voor gelatine. Sommige mensen zijn gevoelig voor gelatine en krijgen een verhoogde lichaamstemperatuur of ademhalingsproblemen.

Sulfiet en resveratrol

Sulfiet en resveratrol

Het klaren van een vegan wijn duurt langer dan normaal. Hierdoor zijn er minder sulfieten aanwezig. En dat is waar je kater wel eens aan te danken hebt. Het kan dus zeker geen kwaad om wat minder sulfiet binnen te krijgen.

Een vegan wijn bevat gemiddeld meer resveratrol. Dit is een antioxidant waarvan inmiddels bewezen is dat het je lichaam kan beschermen tegen tumoren en dat het je buikvet kan verminderen.

Proeven maar!

De vegan wijn is natuurlijk nog niet zo lang populair. We snappen daarom heel goed dat je niet precies weet waar je moet beginnen. Wat zijn nou de lekkerste vegan wijnen? Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te zoeken. Je zou eens naar een specialist kunnen gaan, zoals Bergovino. Zij geven je graag meer advies over de wondere wereld van vegan wijnen. Daar krijg je geen spijt van als je die heerlijke Oostenrijkse witte wijn binnen krijgt. Proost!