Is Chardonnay droog of zoet? Dat is een veelgestelde vraag van mensen die nieuw zijn op het gebied van druivenrassen. In eerste instantie lijkt het antwoord voor de hand liggend: Chardonnay is een droge wijn.

Maar toch klopt dat niet helemaal. Chardonnay is een zeer veelzijdige en veel-geteelde druif, en er zijn een paar zaken die het verhaal van de droge wijn extra gecompliceerd maken. Droog is niet altijd droog, terwijl dat eigenlijk wel de bedoeling is.

Ten eerste ondergaan sommige Chardonnay-soorten tijdens de productie een proces dat malolactische gisting of appelzuurgisting wordt genoemd. Hier worden de harde appelzuren omgezet in zacht, melkachtig melkzuur, waardoor de wijn een bijna romige / dessertachtige textuur krijgt. Sommige mensen associëren dit met zoetheid.

Chardonnay-wijnen kunnen ook erg fruitig zijn, met aroma’s van appel, peer, meloen en abrikoos – allemaal natuurlijk zoet fruit. En als de wijn is opgeslagen in eikenhouten vaten, krijg je waarschijnlijk ook tinten van honing en vanille. Dt wordt door mensen ook vaak geassocieerd met zoet.

Misschien wel de meest voorkomende reden waarom mensen denken dat Chardonnay een zoete wijn is, is dat veel goedkope merken Chardonnay suiker toevoegen, waardoor nare dingen worden geproduceerd die meer naar alcoholische dranken smaken dan naar wijn.

Is Chardonnay droog of zoet

Als laatste, maar zeker niet de minste, kun je zelfs “laat geoogste” Chardonnay krijgen, wat een echte zoete wijn oplevert. Zoals de naam al doet vermoeden, betekent late oogst wanneer de druiven langer aan de wijnstok blijven, zodat de suikers meer geconcentreerd worden.

Dus… Chardonnay is over het algemeen droog. Vanwege zijn veelzijdigheid kunnen de smaken sterk variëren tussen producenten. Een Chablis of een Champagne (gemaakt van Chardonnay gemengd met pinot noir) zal bijvoorbeeld droog smaken in vergelijking met een op eiken gerijpte Chardonnay uit de Nieuwe Wereld.

Als de meeste Chardonnay die je drinkt erg zoet smaakt, raad ik aan om een ​​paar dollar extra te betalen voor een fatsoenlijke fles en het suikerachtige spul te laten staan.  

En vergeet niet dat Chardonnay als droge wijn goed samengaat met wit vlees, zeevruchten en pasta. Dus (tenzij het een laat geoogste is), combineer het niet met appeltaart of ijs.

Dit artikel is geschreven door Valkwijn. Valkwijn is een Nederlandse webshop waar je online wijn en likeur kunt kopen.