De kans is groot dat je ooit in je leven Zweedse gehaktballetjes hebt gegeten, bijvoorbeeld bij IKEA op een druilerige zaterdagmiddag. In combinatie met puree en warme rode bosbessensaus vormen ze een perfecte maaltijd: licht verteerbaar met een licht zoete smaak. Als je een hoop gasten verwacht die mogelijk blijven eten, is dit een ideale keuze. Deze gehaktballen zijn makkelijk te maken; zorg er gewoon voor dat je een ruime braadpan hebt. In veel gevallen zul je merken dat je een dergelijke pan vaker zult gebruiken en dat het daarom de investering meer dan waard is.
Ingrediënten:
- Een handvol gemengde verse kruiden, zoals dille, bladpeterselie of bieslook (grof gehakt)
- 300 gram half om half gehakt
- 300 gram rundergehakt
- 1 groot ei, bij voorkeur scharrelei of een biologisch ei
- 100 ml melk
- 75g gedroogde broodkruimels
- 1 theelepel gemalen piment
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- Olijfolie
Voor de saus
- sap van ½ citroen
- 300 ml runderbouillon, bij voorkeur biologisch (als een bouillonblokje wordt gebruikt, is een half blokje voldoende)
- 1 eetlepel meel
- 60 ml crème fraiche
- 1 x 200 g potje lingonbes, cranberry, blackberry of zwarte bessen jam, om te serveren
Bereidingswijze
#1
Verdeel de kruiden in 2 gelijke delen. Een deel ervan doe je in een grote kom bij het varkensvlees, het rundvlees, het ei, de melk, het paneermeel en de piment. Voeg een beetje zout en peper toe. Vervolgens meng je het geheel tot het een massa is geworden. Gezien de omvang kun je het beste de hoeveelheid in 2 stukken verdelen. Beide delen ga je dan in een worstvorm rollen. De twee ‘worsten’ die je nu hebt, snij je in 15 gelijke delen. Elk deel rol je in je handen tot een mooi bolletje. Zorg dat je altijd vochtige handen hebt om een goed resultaat te krijgen. De gehaktballetjes leg je daarna op een dienblad wat je eerst met olie hebt ingesmeerd, dek het vervolgens af met huishoudfolie en laat het minimaal een uur lang in de koelkast staan.
#2
Als het tijd is om de gehaktballetjes te bakken doe je ze in een grote braadpan. Bak de balletjes op een matig vuur gelijkmatig bruin. Desgewenst kun je olijfolie toevoegen. Bak de balletjes in 15 tot maximaal 20 minuten gaar tot ze goudbruin van kleur zijn.
#3
Leg de gehaktballetjes op een groot bord. Schep het overtollige vet uit de pan en voeg het citroensap, een scheutje bouillon, het meel, de room, een volle eetlepel bosbes of bessenjam en een snufje zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en verminder tot je een mooie consistentie hebt die zich aan de gehaktballetjes kan hechten. Proef het en breng op smaak door eventueel zout en peper toe te voegen. Leg de gehaktballetjes terug in de pan en rol ze door de saus zodat ze volledig bedekt worden.
#4
Serveer de gehaktballen (acht per persoon is voldoende), besprenkeld met een heerlijke saus uit de pan en met een paar lepels opgewarmde jam bovenop de gehaktballetjes. Ze zijn heerlijk in combinatie met aardappelpuree of knapperige aardappelen, of zelfs rijst.