Hoe moet ik hele kip braden
Tegenwoordig eten we vaak kipfilet en kipdrumsticks terwijl een hele kip eigenlijk ontzettend lekker is. Het lijkt misschien veel werk, maar als je een hele kip lekker kruidt en stooft in een gietijzeren pan op het fornuis is dat zo gebeurd.
Bereidingstijd: 90-120 minuten
Ingrediënten gebraden kip
- Hele kip
- Vloeibare olie
- Peper
- Zout
- Kruiden
- Witte wijn
- Kipsaus
- Verse dragon
- Eventueel allesbinder
Materialen
- Braadpan
Bereiden gebraden kip
Bestrooi een kip rondom met peper en zout of kruiden. Verhit in een braadpan 8 á 10 kneepjes vloeibare olie. Wacht tot de grote bellen zijn weggetrokken en braad de kip op hoog vuur rondom aan (5 á 10 minuten). Braad de kip op lager vuur onder zo nu en dan bedruipen ongeveer 20 minuten.
Blus met 1,5 dl witte wijn, breng aan de kook, draai het vuur laag en braad de kip gaar met deksel schuin op de pan. Gewone braadkip ongeveer 60 minuten, een zwaardere maïskip 10 á 15 minuten langer.
Schenk ongeveer 15 minuten voor het einde van de braadtijd 1,5 dl kipsaus in de pan. Neem aan het einde van de braadtijd de kip uit de pan en kook de saus 1 minuut op hoog vuur in. Bind eventueel met een klein beetje allesbinder. Strooi 1 eetlepel verse dragon in de saus.
juni 27, 2019
Wat is kipsaus?
oktober 14, 2021
Ja ik vraag me net als Geert af wat kipsaus is?
januari 7, 2023
vooreerst,vloeibare olie is voor mécaniciens,ik gebruik boter,of nog beter,smout…geen transvetten of cholesterol,en wat die kipsaus betreft,waarschijnlijk iets Hollands (waarschijnlijk met tulpen),ik denk dat dat iets is wat je zelf maakt…aan de andere kant,die witte wijn is wel een briljant idee…alleen,niet de hele fles gebruiken,en geen klikjes wijn in de frigo steken…