Een zelfgemaakte, smakelijke, stevige kaassaus, voor over je bloemkool bij voorbeeld. Oneindig veel lekkerder dan een pakje poeder, en heel makkelijk te maken.

Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten kaassaus

  • 40 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 400 ml melk
  • 10 tot 15 plakjes belegen kaas
  • Peper en/of nootmuskaat

Materialen

  • Pannetje
  • Garde

Bereiden kaassaus

Smelt de boter
Smelt als eerste de boter in een klein pannetje op laag vuur. Zorg ervoor dat de boter helemaal vloeibaar wordt, maar laat deze niet droog koken of bruin worden!

Voeg de bloem toe
Als de boter helemaal vloeibaar is, dan voeg je in één keer alle bloem toe. Roer de bloem en de boter door elkaar, zodat er een gladde massa ontstaat. Laat deze massa drie minuten op laag vuur garen.

Voeg de melk toe
Als je je mengsel drie minuutjes hebt laten garen, begin je met het toevoegen van de melk. Dit doe je niet in één keer, maar geleidelijk. Voeg eerst een scheut toe, zet het vuur wat hoger en roer het mengsel totdat het bindt. Voeg dan weer wat melk toe, wacht weer tot het bindt, enzovoorts.

Laat de kaas smelten
Haal nu de pan van het vuur en laat de kaas in de saus smelten. Als alle kaas gesmolten is, dan kun je de saus verder op smaak brengen met peper en/of nootmuskaat. Eet smakelijk!