Doordat groene asperges langer aan de wortel van de plant blijven en bovengronds groeien, zijn ze behalve krachtiger en kruidiger van smaak, ook rijker aan vitamines dan de witte exemplaren. Je hoeft ze nauwelijks te schillen en zijn bijna altijd verkrijgbaar.

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram Groene asperges (voor een volledige maaltijd voor 1 persoon)
  • Zout

Materialen

  • Dunschiller
  • Snijplank & koksmes
  • Vergiet
  • Aspergepan of een brede pan
  • Schuimspaan
  • Kookwekker
  • Fornuis
  • Theedoek
  • Keukentouw (optioneel)

Bereiden van groene asperges

Koop asperges die vers zijn en van goede kwaliteit
Waar witte asperges vooral een Nederlandse, Belgische en Duitse specialiteit zijn, worden groene asperges met name uit Italië en Spanje geïmporteerd en op beperkte schaal bij ons gekweekt. Er zijn verschillende soorten groene asperges, waaronder de dunne wilde asperge en de Thaise. Voor alle soorten geldt: hoe verser hoe beter. Bereid de groene stengels daarom zo snel mogelijk na aanschaf. De kwaliteit van de wortelgroente blijft het beste behouden als je asperges direct na aankoop uit de verpakking haalt, ze wikkelt in een vochtige (thee)doek en onderin de koelkast bewaart. Verse asperges kun je herkennen aan hun lichte glans en hoge vochtgehalte. Als je met een vingernagel voorzichtig in de stengel drukt, moet er vocht uitkomen. Verder mag de onderkant niet uitgedroogd zijn.

Groene asperges zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. In tegenstelling tot de witte exemplaren, hoeven bij de groene variant namelijk geen bedden te worden opgeploegd; groene asperges groeien bovengronds in het zonlicht. Let bij het kopen van asperges op de kwaliteitsklasse: hoe hoger de klasse, hoe beter de kwaliteit, hoe lekkerder de smaak. De beste – en vaak ook de duurste – groene asperges kun je herkennen aan de aanduiding Klasse 1 AA.

Als asperges het voornaamste bestanddeel vormen van je hoofdmaaltijd, heb je zo’n 500 gram per persoon nodig. Serveer je de asperges echter in combinatie met andere ingrediënten, dan kun je toe met 300 – 350 gram per persoon.

Maak de asperges schoon
Groene asperges zijn ideaal voor de gehaaste kok; de groene stengels hoef je meestal niet te schillen. Alleen wanneer ze wat groter en dikker zijn, is het verstandig om voorzichtig met een dunschiller over het onderste houtige deel te gaan. Om breken te voorkomen, kun je de asperge het beste vasthouden bij het kopje. Snijd voordat je begint met schillen, een klein stukje van de onderkant af. Zet de asperges vervolgens 15 minuten rechtop in koud water. Mochten de stengels toch een beetje droog zijn, dan zuigen ze zich vanzelf weer vol. Eventueel kun je van de asperges bundeltjes maken door ze samen te binden met keukentouw. Dit is met name handig als je de asperges rechtopstaand in de pan wilt koken en de stengels in hun geheel wilt gebruiken.

Kook de asperges
De meest traditionele manier om groente gaar en dus eetbaar te maken, is door deze te koken. Het koken van groene asperges is simpel. Door het toepassen van een paar makkelijke kooktrucjes worden de stengels niet alleen gaar, maar behouden ze ook hun kleur, smaak en voedingsstoffen. Voor koken kun je een brede en diepe pan gebruiken of een zogenaamde aspergepan. Dit is een hoge pan waarin asperges rechtop kunnen worden gekookt en vervolgens, dankzij een metalen netje, makkelijk uit de pan kunnen worden gehaald. Vul de pan met water en voeg wat zout toe. Breng alles aan de kook. Als het water hard borrelt en dus kookt, kun je de asperges erin doen. Doe dit in kleine porties. Op die manier voorkom je dat de temperatuur ineens daalt. Breng het geheel weer aan de kook en draai het vuur pas lager als alles opnieuw het kookpunt heeft bereikt. Laat de deksel van de pan; als je groene asperges afgedekt kookt, verliezen ze hun kleur. Als je groene asperges beetgaar wilt hebben, hoef je ze slechts 3 minuten te koken. Geef je de voorkeur aan zacht en gaar, dan hoef je ze hooguit 5 minuten te koken.

Controleer of de asperges gaar zijn
Laat de asperges tijdens het koken zo veel mogelijk met rust. Hoe meer je in de pan roert, hoe groter de kans is dat de stengels breken. Als het einde van de kooktijd nadert, kun je de gaarheid van asperges controleren met een vork of mes. Prik voorzichtig in de ondereinden. Als je weinig tot geen weerstand voelt en de stengel zacht is, zijn de asperges gaar.

Schep de asperges uit de pan
Als je de asperges in hun geheel wilt eten, kun je ze beter niet afgieten. De kans dat de stengels breken is namelijk groot. Het veiligste is om ze uit de pan te scheppen met een schuimspaan.

Asperges kun je het beste zo snel mogelijk serveren nadat je ze uit de pan hebt gehaald. Zorg er daarom voor dat de andere gerechten klaar staan. Groene asperges zijn heerlijk in combinatie met risotto, pasta of in een salade. Maar ook gewoon ‘puur’, besprenkeld met slechts wat olijfolie, zout en citroensap, zijn de groene stengels lekker.