Barbecueën is méér dan alleen een lapje vlees roosteren. Het is een hele kunst. Een succesvolle barbecue begint al bij de aanschaf van het juiste vlees. Koop je het juiste vlees voor de barbecue, dan zul je genieten van de heerlijkste gerechten. Dat vlees koop je dan ook zelden bij de supermarkt: je gaat ervoor naar een goede slager of je bestelt het vlees online. Zo krijg je vlees van zeer hoge kwaliteit voor je barbecue. Dit zijn de 7 beste stukken vlees voor op de barbecue.

1. Spareribs

Spareribs

Spareribs zijn natuurlijk gemaakt voor de barbecue. Het is een lang, stevig stuk vlees met een reeks kleine botten erin. Door het vlees eerst op hoog vuur rondom te braden en het vervolgens rustig door te laten warmen krijg je een heerlijk barbecue gerecht. Uiteraard is het extra lekker als je de spareribs eerst voorziet van een lekkere marinade of rub.

2. Buikspek

Buikspek

Buikspek heeft een beetje het imago van ongezond vlees. Toch valt dat in principe wel mee. Buikspek dat op de barbecue wordt gebraden, verliest een groot deel van zijn vet. Het resterende vet wordt extra knapperig bij het bakken. Buikspek is een van de meest onderschatte stukjes barbecuevlees. Je kunt het beste buikspek kopen bij de slager of online.

3. Bavette

Bavette

De bavette is vooral in Frankrijk en in de VS erg bekend. Toch zou je het ook hier eens moeten proberen. Het is een flinke lap rundvlees, die je op de barbecue op de heetste plek rondom schroeit. Daarna laat je hem op een wat minder hete plek verder op temperatuur komen. Bavette is een van de stevigste en smaakvolste delen van het rund.

4. Brisket

Brisket

In Amerika is een barbecue niet geslaagd als er geen brisket wordt gebakken. De brisket is niet zo eenvoudig klaar te maken, omdat het relatief langzaam moet garen. Toch is het echt een hoogtepunt van je barbecue. Het best kun je een duurzame brisket kopen van een koe die bijvoorbeeld grasgevoerd of graangevoerd is. Dit merk je absoluut aan de smaak en kwaliteit van het vlees.

5. Speenvarken

Speenvarken

Voor een speenvarken heb je een hele grote barbecue nodig. Het liefst braad je hem zelfs boven een open vuur. Het speenvarken wordt traditioneel klaargemaakt aan het spit. Het is een flinke portie vlees: je hebt al snel 8-9 kilo vlees aan je spit hangen. Dat maakt een speenvarken ideaal voor feesten en partijen.

6. Steak

Steak

De steak bestaat in meerdere varianten. De minute steak is in een minuutje gaar, terwijl een grote steak er natuurlijk wat langer over doet. Een steak is een gemakkelijk stuk vlees, omdat het op relatief hoge temperatuur snel gaart. De T-bone steak is voor de echte vleesliefhebber: een flinke lap rood vlees, die (mits goed klaargemaakt) heerlijk mals is. Steaks hoor je te grillen. Dat kun je doen in een grillpan, maar op een goed hete barbecue haal je minstens net zulke mooie resultaten!

7. Hele kip

Hele kip

Een hele kip is geweldig voor op de barbecue. Wel is het belangrijk dat je deze goed laat garen. Een kip heeft tijd nodig om helemaal gaar te worden. Een leuke en goede methode is de ‘beer can chicken’, waarbij de kip op een bierblikje wordt gezet. Door de stoom van het bier wordt ook de binnenkant van de kip vlot gegaard. Het is het handigst om de kip eerst op iets lagere temperatuur te garen en dan op het heetste deel van de barbecue een knapperig laagje te bakken.

Barbecueën is een mooie traditie die in ere gehouden moet worden. Zodra het weer aangenaam genoeg is om buiten te zitten, wordt de barbecue tevoorschijn gehaald. Je kunt de barbecue met extra hapjes en drankjes zo uitgebreid maken als je wilt. En met deze 7 perfecte stukken vlees wordt je barbecue helemaal een groot succes!