Als alternatief voor de oliebollen kun je deze heerlijke appelbollen met rozijnen bereiden. Met onderstaand recept maak je van oudejaar een compleet feest.

Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 25 minuten
Aantal personen: 4

Ingrediënten Appelbollen met rozijnen

  • 50 g rozijnen
  • 4 stevige appels (bijv. elstar), geschild
  • 2 el citroensap
  • 3 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
  • 25 g boter
  • 1 ei

Materialen

  • Oven
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Appelboor

Bereiden Appelbollen met rozijnen

Week de rozijnen 10 min. in een kom met heet water. Verwarm de oven voor op 200 °C. Steek ondertussen met de appelboor de klokhuizen uit de appels. Maak de holtes iets groter. Wrijf de appels in met het citroensap. Laat de rozijnen in een zeef uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Meng ze met 2 el suiker en de kaneel. Leg de plakjes bladerdeeg op het werkvlak, rol ze met een deegroller wat uit zodat ze iets groter worden. Leg in het midden een klontje boter. Zet de appels met de bovenkant naar beneden erop. Vul de holtes van de appels met het rozijnenmengsel en druk dit goed aan. Leg een klontje boter op de vulling. Vouw het deeg langs de appels omhoog. Maak de randen vochtig met een beetje water en druk het deeg dicht. Zet de appelbollen met de sluitkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Splits het ei en klop de eidooier los. Bestrijk er dun de bovenkant van bollen mee en strooi er 1 el suiker over. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bollen in 25 min. goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen tot lauwwarm. Lekker met een bolletje kaneelijs of vanillevla.

Resultaat

Appelbollen met rozijnen