Borstplaat
Borstplaat is al een zeer oud snoepgoed, het maken van borstplaat is redelijk eenvoudig en geeft een lekker resultaat. Het wordt meestal gegeten in de periode rond Sinterklaas.
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 0 minuten
Aantal personen: 4
Ingrediënten Borstplaat
- 12 lepels suiker
- 4 eetlepels water, melk of room
- Smaakmaker: vanille-, citroen-, cacao-, of frambozenessence
- Eventueel cacao of oploskoffie
- Eventueel lepel (room-)boter
Materialen
- Pan
- Bakplaat
- Eventueel figuren
Bereiden Borstplaat
Suiker met het water, de melk of de room heel langzaam aan de kook brengen. Zo’n 5 minuten laten koken. Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed. Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker te koken zetten. Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren voor suikerbeesten van tevoren invetten. Wie geen figuren heeft kan een ingevette bakplaat gebruiken. Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snij kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.
Tip: Als de suiker goed ingekookt is kun je ook nog een lepel (room-)boter toevoegen. De borstplaat wordt dan minder hard om te eten. Met koekjesvormen gaat het goed mits je metalen gebruikt. Op een hittebestendige plaat bijvoorbeeld marmer leggen, vullen met het suikermengsel, even laten afkoelen en dan op zijn kant zetten
Tip: Cacao of oploskoffie eerst even oplossen in warm water, dit voorkomt klontjes