Nederlanders zijn er dol op en de zogenaamde patatzaken spelen daar handig op in door te beweren dat zij echte Vlaamse friet bereiden. Helaas hebben hun porties in de meeste gevallen slechts weinig te maken met de knapperige goudbruine rakkers waar wij allen naar verlangen.

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten

  • Drie grote, zetmeelrijke aardappelen per persoon

Materialen

  • Frituurpan
  • Scherp mes
  • Pot lauw water

Bereiden van Vlaamse friet

Koop aardappelen
Niet zomaar eender welke aardappelen. Nee, koop bij voorkeur de zogenaamde bintjes. Een bintje is een zetmeelrijke, stevige aardappel, groot gebracht in de Vlaamse klei. Verkoopt uw plaatselijke supermarkt geen bintjes? Ga dan voor de meest zetmeelrijke aardappel die u vinden kan. Die worden namelijk het knapperigst. En knapperig is waar wij voor gaan.

Schil de aardappelen
Verwijder groene deeltjes uit de aardappel, die zijn giftig. Of anderszins niet om op te eten.

Was de aardappelen
Was de aardappelen grondig. U wilt niet weten wat er zoal aan chemicaliën op de gemiddelde aardappelplant gespoten wordt.

Snij de aardappelen tot frietjes
Doe dat met de hand, niet met zo’n lullig friet-snij-apparaat. Eerst snij je de aardappel in schijven, daarna snij je de schijven tot repen. Een goeie dikte voor een friet is een tot anderhalve centimeter. Niet dikker, we zijn hier Vlaamse friet aan het maken, geen wedges of andere flauwe varianten die in hippe eetcafés voor friet doorgaan.

Doe de frieten in een pan met lauw water
Doe de frieten in een pan met lauw water. Wacht enkele minuutjes tot het water troebel is. Je hebt nu het overtollige zetmeel uit de frieten verwijderd. Dat is fijn, want dan gaan ze straks niet aan elkaar plakken. Bovendien gaat je frituurolie zo langer mee. Echt.

Droog de frieten af
Hete olie houdt niet van water.

Bak de frieten voor
Verwarm je frituurpan op 140 tot maximaal 160 graden. Bak de frieten in kleine porties 3 tot 5 minuten (hoe hoger de temperatuur in je frituur, hoe korter) tot ze mooi goudgeel zien. Dit noemen ze voorbakken.

Even wachten
Laat de frieten een half uurtje uitlekken en afkoelen in een schaal. Verhoog ondertussen de temperatuur van je frituurpan naar 190 graden.

Bak de frieten een tweede keer
Nu dus op 190 graden, en dit gedurende een minuut of 4. Als alles goed is gegaan, hebt u nu stevige, knapperige, goudbruine, goed doorbakken frieten op uw bord liggen. Gefeliciteerd.

Eet de frieten
Met mayonaise. Frietsaus is echt heel erg foute boel. Nee, serieus, bak dan geen frieten.