Mosselen bederven snel (en zijn vers het lekkerst) dus let bij het kopen goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vervoer ze bij voorkeur in een koeltas of -box. Bewaar ze tot gebruik in de verpakking in de groentelade van de koelkast.

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediƫnten

  • 2 kg mosselen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1/2 winterwortel
  • 1,5 dl witte wijn
  • 1 eetlepel gehakte selderij
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Peper
  • Vloeibare olie
  • Margarine

Materialen

  • Grote pan
  • Diepe borden

Bereiden van mosselen

Was de mosselen. Gooi daarbij extra zware exemplaren, of geopende mosselen die na een tikje tegen het aanrecht niet dichtgaan, weg.

Snijd 1 prei en 1 ui in ringen en 1/2 winterwortel in plakjes. Verhit 2 kneepjes vloeibare olie in een grote pan, wacht tot de grote bellen zijn weggetrokken en fruit hierin dan prei, ui en wortel ca. 3 minuten.

Voeg 1,5 dl witte wijn, 2 kg mosselen, 1 eetlepel gehakte selderij en 2 eetlepels gehakte peterselie toe. Breng alles aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de mosselen in 5 Ć” 7 minuten gaar worden. Schud de pan regelmatig om. Alle mosselen moeten geopend zijn.

Verdeel de mosselen met groenten en kruiden over diepe borden en bestrooi ze met versgemalen peper. Zeef het kookvocht, roer er 1 klontje margarine door en verdeel het over de mosselen.

Gebruik een lege dubbele mosselschelp om de mosselen uit hun schelpen te halen.