Je kunt ‘m vullen met allerlei soorten kaas, groenten of vleeswaren, of als garnituur gebruiken bij een gerecht als foe yong hai. Want vulling of niet: een omelet is een ware traktatie. Mits hij op de juiste wijze is klaargemaakt natuurlijk.

Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten omelet

 • 3 Kippeneieren (hoeveelheid voor 1 persoon)
 • Scheut volle melk of room
 • 15 – 30 gram boter
 • Peper
 • Zout

Materialen

 • Fornuis
 • Koekenpan met een doorsnede van 15-20 cm en een goede antiaanbaklaag
 • Schaal
 • Garde
 • Vork
 • Bord
 • Oven (optioneel)

Bereiden van een omelet

Kies het juiste ei
Eieren zijn er in vele soorten en maten. In de schappen van de meeste supermarkten vind je in ieder geval de volgende vier soorten: biologisch, vrije uitloop, scharrel en kooi. De verschillen zijn in eerste instantie terug te voeren tot het type kippenhouderij waar de eieren vandaan komen. Zo zijn biologische eieren afkomstig van hennen die in stallen worden gehouden met maximaal zes dieren per vierkante meter. Kooi-eieren worden daarentegen gelegd door kippen die met zijn drieën en maximaal vijven in een kooi leven. Iedere legkip heeft de beschikking over minimaal 550 vierkante centimeter vloeroppervlak.

De genoemde vier soorten kennen ook weer verschillende varianten. Allereerst kun je kiezen uit diverse groottes. Eieren zijn verkrijgbaar in de maten S (eieren met een gewicht minder dan 53 gram) tot en met XL (zeer grote eieren met een gewicht meer dan 73 gram). Daarnaast kun je je eieren uitkiezen op basis van het voedsel dat een kip heeft gekregen. Bij ‘graaneieren’ bijvoorbeeld, is dat maïs en/of diverse graansoorten. De samenstelling van het kippenvoer en de versheid ervan, bepaalt uiteindelijk de smaak en de kwaliteit van een ei.

Welk ei je het beste kunt kiezen, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat kippen buiten kunnen scharrelen, dan kun je het beste biologische of vrije uitloop-eieren kopen.

Klop de eieren los
Breek de eieren en klop ze met behulp van een garde of vork in een schaal goed los. Meng er een scheut volle melk of room door. Het kruiden van een omelet doe je met peper en zout.

Verwarm de boter & de pan
Een omelet is in minder dan 2 minuten gaar, je moet dus snel werken. Zorg er daarom voor dat je alle benodigdheden klaar hebt staan voordat je begint met bakken.

Smelt de boter in een koekenpan op halfhoog vuur. De boter en de pan moeten goed warm worden. Zo warm dat de eieren, als ze in de pan worden gegoten, meteen beginnen met opstijven. Als de boter schuimt, is alles warm genoeg en kun je de eieren toevoegen.

Schud de pan
Een mooi omelet is stevig aan de buitenkant, maar zacht – bijna vloeibaar – van binnen. Een omelet moet een zacht, ovaal ‘kussen’ worden. Om dit te bereiken, moet je de pan en de eieren gedurende het bakken bewegen.

Roer met een tafelvork in de eieren. Houd daarbij de ronde kant van de tanden van de vork zo evenwijdig mogelijk aan de bodem van de pan. Schud ondertussen de pan. Het schudden moet ervoor zorgen dat de randen van de omelet los komen van de pan. Het geeft niet als je knoeit. Liever wat spetters op het fornuis en aanrecht, dan een aangekoekt ei. Als de eieren – meestal na 20 tot 30 seconden – beginnen op te stijven, kun je stoppen met roeren.

Vouw de omelet
De klassieke bereidingswijze van een omelet is door ‘m op te vouwen, ook wel oprollen genoemd. Het vouwen doe je met behulp van een vork.

Vouw de dichtstbijzijnde helft met een vork als een brief op. Pak vervolgens de steel van de pan van onderen vast (dus met je handpalm naar boven ) en houd de pan schuin (in een hoek van 45 graden). Met je andere hand geef je een fikse tik op de steel. Probeer dit dicht bij de pan te doen. Hierdoor krult de andere kant van de omelet over het opgevouwen deel. Sluit ten slotte de ‘brief’ helemaal met een vork.

Rol de omelet op het bord
Om een omelet mooi op een bord te kunnen presenteren, moet je het bord dicht bij de pan houden. Houd de pan vervolgens zo schuin dat de omelet met de ‘naad’ omlaag op het bord glijdt. Serveer de omelet direct.