Het heeft veel weg van wokken: een roerei maken. Want ook bij een roerei heb je een hete pan nodig, moet je veel roeren en ben je snel klaar. Een ideaal gerecht dus voor wie weinig tijd heeft, maar wel lekker wil ontbijten, brunchen of lunchen.

Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten

 • 2 kippeneieren (hoeveelheid voor 1 persoon)
 • Scheut room
 • 15 – 30 gram boter
 • Peper
 • Zout

Materialen

 • Fornuis
 • Koekenpan met een goede antiaanbaklaag
 • Schaal
 • Vork
 • Houten lepel
 • Bord

Bereiden roerei

Kies het juiste ei
Eieren zijn er in vele soorten en maten. In de schappen van de meeste supermarkten vind je in ieder geval de volgende vier soorten: biologisch, vrije uitloop, scharrel en kooi. De verschillen zijn in eerste instantie terug te voeren tot het type kippenhouderij waar de eieren vandaan komen. Zo zijn biologische eieren afkomstig van hennen die in stallen worden gehouden met maximaal zes dieren per vierkante meter. Kooi-eieren worden daarentegen gelegd door kippen die met zijn drieën en maximaal vijven in een kooi leven. Iedere legkip heeft de beschikking over minimaal 550 vierkante centimeter vloeroppervlak.

De genoemde vier soorten kennen ook weer verschillende varianten. Allereerst kun je kiezen uit diverse groottes. Eieren zijn verkrijgbaar in de maten S (eieren met een gewicht minder dan 53 gram) tot en met XL (zeer grote eieren met een gewicht meer dan 73 gram). Daarnaast kun je je eieren uitkiezen op basis van het voedsel dat een kip heeft gekregen. Bij ‘graaneieren’ bijvoorbeeld, is dat maïs en/of diverse graansoorten. De samenstelling van het kippenvoer en de versheid ervan, bepaalt uiteindelijk de smaak en de kwaliteit van een ei.

Welk ei je het beste kunt kiezen, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat kippen buiten kunnen scharrelen, dan kun je het beste biologische of vrije uitloop-eieren kopen.

Klop de eieren los
Breek de eieren en klop ze in een schaal los. Voor het kloppen heb je slechts een eenvoudige vork nodig; je hoeft de eieren slechts licht los te kloppen. De mixer kun je dus in de kast laten staan. Voeg vervolgens naar smaak zout en peper toe. Als je zwarte puntjes in je roerei storend vindt, gebruik dan witte peper in plaats van zwarte.

Verwarm de boter & de pan
Het bakken van een roerei gaat een stuk makkelijker met een koekenpan die een goede antiaanbaklaag heeft. Heeft die van jou dat niet, vet je koekenpan dan goed in met olie alvorens je begint met bakken.

De boter moet weliswaar goed warm zijn, maar niet bruin, wanneer je de eieren in de pan doet. Want op het moment dat de boter verkleurt, verkleurt ook het roerei. En dat is nou juist niet de bedoeling. Verhit daarom de pan op halfhoog vuur voordat de boter erin gaat. Laat vervolgens de boter in een paar tellen smelten en giet dan de eieren in de pan.

Roer met een lepel door de pan
Een roerei heet niet voor niets een roerei: roeren dus! Om ervoor te zorgen dat het ei wel gaart maar niet kleurt, roer je met een houten lepel de gestolde delen voortdurend los. Trek met de lepel het ei van de rand naar het midden, zodat het ongare stukjes in contact komen met de hete pan. Het bakken kun je het beste op laag vuur doen. Na circa 2 minuten kun je de pan van het vuur halen.

Voeg room toe
Omdat het ei in de hete pan nog doorgaart, kun je de pan het beste van het vuur halen wanneer de massa nog net niet helemaal gaar is. Voeg een scheut room toe en roer het geheel snel door het ei. Behalve dat de room voor een zachte smaak zorgt, stopt het bovendien het gaarproces. Als je op de pondjes let, kun je ook slankroom gebruiken of eventueel de room helemaal weglaten. Serveer het ei direct.