Verse erwtjes hebben een delicate smaak, niet te vergelijken met de gedroogde en de geblikte variant. Erwtjes doppen is een geduldkarweitje, maar erg gezellig om te doen met andere mensen.

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie of combi olijfolie-boter
  • 2 aardappeltjes, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 liter bouillon
  • 2 lente-uien of dunne preien, fijngehakt
  • 600 gram gedopte erwten (of diepvrieserwtjes, net ontdooid)
  • 2 eetlepels biogarde
  • 6 blaadjes verse munt

Materialen

Geen

Bereiden

Fruit aardappel en uitje / preitje
Verhit het vet. Voeg de gesneden aardappel en lenteuitje / preitje toe. Roer goed, zodat de aardappel niet aan de bodem van de pan blijft kleven en de ui of prei niet aanbrandt.

Voeg de bouillon toe en laat 10 min. zachtjes koken
Voor een nog romiger variant kun je de groente eerst blussen met melk, daarna de bouillon.

Voeg de erwtjes toe
Laat de erwtjes vijf minuten koken. Als ze heel klein zijn, kan het nog korter.

Pureer de soep
Haal met een schuimspaan een schaaltje erwtjes uit de soep. Pureer de soep met keukenmachine, staafmixer of passevite. Doe de erwtjes terug in de gepureerde soep en breng hem opnieuw tegen het kookpunt aan.

Voeg yoghurt en munt toe
Scheur de munt in grove stukken en doe die in de yoghurt (dit kan je ook van te voren doen, dan komt de muntsmaak mooi vrij).

Doe de yoghurt in een schaal en voeg lepel voor lepel de soep toe. Zodra je een mooi egaal yoghurt-soep-mengsel heb, doe je dit in de pan. Zachtjes roeren.

Proef of er nog zout bij moet.

Laat de soep rusten
Zet het vuur uit. Doe de deksel op de pan en laat de soep een paar minuten staan.

Dien op in voorverwarmde borden.